Od 1. studenog obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

Zimsko računanje vremena započelo je u nedjelju, u noći s 24. na 25. listopada 2020. godine i do 2018. godine početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju bio je vezan upravo uz navedeno računanje vremena.

Izmijenjenom odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju i to od 1. studenog do 31. ožujka.

Pored navedenog, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Također i vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.