Obilježen Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

Skromnije no prijašnjih godina zbog situacije s koronavirusom, 18. listopada obilježen je Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Počast je odana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac, kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku, te kod spomen obilježja u Novom Farkašiću.

Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije donijela je 2007. godine Odluku kojom se kao Dan hrvatskih branitelja utvrđuje 18. listopada. Toga je dana 1991. godine, na potezu Farkašić – Vratečko – Slana, izvedena pobjedonosna akcija Hrvatske vojske, jedna od strateški najznačajnijih na ovome i području cijele Hrvatske.

Čestitajući Dan hrvatskih branitelja Sisačko – moslavačke županije župan Ivo Žinić je ustvrdio kako je ta bitka bila prekretnica u Domovinskom ratu. Dan hrvatskih branitelja Sisačko – moslavačke županije veliki je dan za branitelje kojih je u županiji u Domovinskom ratu  bilo više od 20 tisuća u 40-tak različitih postrojbi, dodao je župan prisjetivši se i poimence onih najistaknutijih, generala Janka Bobetko, Đure Brodarca, načelnika Policijske uprave i prvog župana, te zapovjednika Marijana Celjaka, Stjepan Grgca i Predraga Matanovića, kao i 562 hrvatska branitelja koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu.