Održana 16. “Jabuka crvenika”

Posljednje subote u kolovozu održana je „Jabuka crvenika“, manifestacija obilježavanja početka berbe jabuka u Moslavini, koju Udruga voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine  održava već šesnaest godina.

Ovogodišnja Jabuka crvenika, u ovim otežanim uvjetima, uz pridržavanje svih epidemiloških mjera, održana je u  održati u voćnjaku Vrtova voća d.o.o. u Katoličkom Selišću. Zbog koronavirusa, ove godine, nažalost, nije bilo mnogo uzvanika. Naime, uz članove udruge prve su ovogodišnje jabuke ubrali domaćini te načelnik općine Velika Ludina Dražen Pavlović sa suradnicima i Krešo Perajić iz tvrtke Fragaria.

Ovo skromno okupljanje bila je i prilika da se podsjeti na tešku godinu za proizvođače jabuke ali i ostalog voća. Naime, sredinom travnja mraz je poharao voćnjake,  vinograde i povrtlarske kulture na moslavačkom području čak 6 puta. Općina Velika Ludina zatražila je od sisačko-moslavačkog župana proglašenje prirodne nepogode od mraza, župan Ivo Žinić istu je proglasio 22. travnja, a  štete koje su prijavila 42 proizvođača su milijunske. 

S obzirom da će domaće jabuke, ali i jabuke u ostalim europskim zemljama, posebice Poljskoj, ove godine biti u manjim količinama, voćarima samo ostaje nada da će sve proizvedeno i prodati po zadovoljavajućoj cijeni.

Iako velikoludinski voćari razumiju ovu tešku situaciju u kojoj se država nalazi,  nadaju se pomoći, a onima koji u budućnosti planiraju sadnju novih nasada preporučaju obveznu zaštitu od ove prirodne nepogode koja je iz godine u godinu sve češća.