OPREZ – Provalnici vrebaju tijekom godišnjih odmora

Tijekom ljeta i sezone godišnjih odmora većina građana svoje kuće i stanove na duže vrijeme ostavlja praznima i bez nadzora. 

Kao i prethodnih, tako i ove godine, Policijska uprava sisačko-moslavačka upozorava  građane na provalnike koji „vrebaju“ u vrijeme dok se oni nalaze na udaljenim destinacijama. Neki se povratkom kući neugodno iznenade kada pronađu razbacane i ispreturane stvari te shvate da su im ukradeni novac, nakit, umjetnine, dragi predmeti i druge vrijednosti.

Prošle 2019. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 87 teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove, od čega je u 83 slučaja provaljeno u kuće, dok je u 4 slučaja provaljeno u stanove.

Kako bi se zaštitili od provalnika i svoj dom učinili sigurnim, daju nekoliko korisnih savjeta: novac, nakit, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljajte u svom domu, već ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje osobi u koju imate povjerenja. Ključ od kuće/stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i na sličnim mjestima, nikako ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene, a ključ ostavite pouzdanoj osobi koja će biti u mogućnosti češće obilaziti dom.

Također, ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga imate,  spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično, te ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama.

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa i nazovite policiju na broj 192, jer je svaki, pa i najmanji trag važan i može pomoći da provalnik bude pronađen.