Sindikati s Upravom Petrokemije dogovorili Aneks Kolektivnom ugovoru

Predstavnici Uprave Petrokemije d.d. i sindikata – EKN, Demos HUS i Sindikata naftnog gospodarstva – usuglasili su 30.srpnja Aneks Kolektivnom ugovoru za Petrokemiju d.d. Time su prvi puta od 2008. godine povećana prava zaposlenika Petrokemije.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave Petrokemije d.d. Davor Žmegač, razgovori su bili dugotrajni, započeli su u prosincu prošle godine, a razlog tome je,  oprez od strane Uprave, bez obzira na financijsku dobit. „Mi u prosjeku podižemo primanja radnika za 5% kroz osnovicu, kroz posebne dodatke, kroz povećanje regresa i dara za djecu. Isto tako, zadržavamo sva ostala prava godišnjih odmora, posebnih uvjeta rada, a koji su u Petrokemiji zaista specifični. Zadržavamo prava hrvatskih branitelja, a posebno zadržavamo prava u smislu radnog mjesta koje ima benificirane uvjete radnog staža, kako bi zadržali jednu socijalnu i zdravstvenu notu. S druge strane, ostala prava radnika su usklađena u skladu sa standardima industrije.“

Usuglašeni Kolektivni ugovor rezultat je uvažavanja socijalnih partnera čime se jača pozicija kompanije u budućem izazovnom razdoblju, te se istovremeno naglašava važnost zaposlenika Petrokemije kao jednog od ključnih dionika u osiguranju održivog razvoja kompanije na izuzetno zahtjevnom međunarodnom tržištu, napomenuo je predsjednik Uprave Petrokemije d.d. Davor Žmegač.

Predsjednik Sindikata EKN Hrvatske Željko Klaus istaknuo je kako je ovaj Aneks Kolektivnom ugovoru rezultat dugotrajnih pregovora koji su započeli u prosincu prošle godine, te da su u ovom trenutku sindikati relativno zadovoljni postignutim. „Ja bih radije da svi radnici Petrokemije dobiju puno veće plaće, ali i ova poruka je strašna jer nakon 11 godina povećala se osnovica plaće, zadržala su se sva druga prava. Ovo je strašno važno i zbog Grada Kutine, da i Kutina malo živne i osjeti da Petrokemija zaista funkcionira, jer bez Petrokemije ovoga Grada ne bi bilo. Pregovori su bili zaista dugi, puni kompromisa, ali rezultat je dobar. Sa 01.08.2020. počinje primjena svega ovoga i već na plaći u 9. mjesecu će se to povećanje osjetiti. Aneks Kolektivnom ugovoru vrijedi do kraja 2021.godine, te ćemo na vrijeme krenuti u nove kolektivne pregovore i duboko sam siguran da će se ovaj trend pozitivnih poslovnih rezultata nastaviti.“

Za ugovorene pogodnosti Petrokemija će na godišnjoj razini izdvajati 8 milijuna kuna više, a plaće radnika, ovisno o njihovom koeficijentu, bit će povećane na razini od 3500-4000 kuna godišnje.