Popovački HSP raskida koaliciju s HDZ-om

Na konferenciji za medije održanoj 10.srpnja koju je sazvao predsjednik popovačke podružnice HSP-a, a ujedno i gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković objavljeno je da HSP raskida Sporazum o koaliciji sa HDZ-om potpisan uoči lokalnih izbora 2017. godine.

„U ovu koaliciju Hrvatska stranka prava Podružnica Popovača ušla je s Gradskom organizacijom Hrvatske demokratske zajednice Grada Popovača najviše zbog zajedničkog rada na razvoju ovog Grada, a koja je na početku funkcionirala na dobroj razini te smo se kompromisno dogovarali. No, u posljednje vrijeme, osjetilo se nepovjerenje od strane koalicijskih partnera, kao i pokušaj provođenja određenih ciljeva mimo dogovora. Gledajući protekle tri godine članovi HSP-a Podružnice Popovača sa mnom na čelu trudili su se kako do raskida koalicije ne bi došlo te da ove četiri godine pokušamo na miran način izgurati, bez obzira na nekolicinu neprihvatljivih tema koje su se našle na stolu. Pokušali smo sve kako se naši partneri u ovoj koaliciji ne bi osjećali izigranima, što za njih ne mogu reći, pogotovo u posljednje vrijeme, a što smo trebali i pretpostaviti još pri neizglasavanju Proračuna za 2019. godine iz prvog pokušaja.

Ovakva Odluka o raskidu koalicije posljedica je dakle nezadovoljstva suradnjom sa HDZ-om tijekom prethodnog razdoblja, a što se prije svega očitovalo nepodržavanjem određenih prijedloga izvršne vlasti koji su od vitalne važnosti za opstojnost i daljnji razvoj Grada Popovače. Nepolitičkim ponašanjem pojedinaca, pogotovo predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Popovače koji neposrednim utjecanjem provodi svoju samovolju došlo je do mnogih neslaganja i razilaženja. Kako se kaže kap koja je prelila čašu u našem slučaju je 39. sjednica Gradskog vijeća Grada Popovače kada vijećnici HDZ-a nisu ni nakon nekoliko pokušaja dogovora s naše strane htjeli poduprijeti točku koja je neophodna za razvoj ovog Grada, a ja kao gradonačelnik to ne mogu dozvoliti ni pod cijenu ove koalicije. Posebno neprihvatljivim smatramo pokušaj opstruiranja izglasavanja suglasnosti Gradskog vijeća za korištenje kreditne linije HBOR-a za realizaciju projekta uređenja Tržnice u Popovači na spomenutoj sjednici. Stavljajući točku na glasanje, HDZ-ovi vijećnici su se izjasnili kako istu neće podržati, a računajući na glasove svih vijećnika HSP-a i oporbe koja se izjasnila da će točku podržati, očekivano je izglasavanje iste. No, nakon aktualnog sata i neposredno prije glasanja, dolazi do političke ucjene vijećnika HSP-a koji je gotovo pod prijetnjom pozvan da hitno napusti sjednicu i vrati se na posao u NPB Dr. Ivan Barbot.

Ovakvi potezi doista vrijeđaju ljudsko dostojanstvo. Ne možemo dopustiti političke ucjene, pogotovo ucjene jedne zdravstvene ustanove poput popovačke bolnice koja je jednom vijećniku, i to baš vijećniku HSP-a naredila da se mora vratiti na posao iz hitnih razloga, dok preostalim vijećnicima koji su prisustvovali ovom gradskom vijeću, a rade u istoj ustanovi nije naređeno ništa. Vijećnik o kojem govorim je na dan sjednice GV-a trebao biti slobodan, zbog ranije odrađene smjene, no dan prije je došla nova Odluka koja nalaže da zamjene smjena više nisu moguće te se isti ipak na dan sjednice GV-a morao na poslu pojaviti. Sve navedeno ukazuje nam na smišljeni scenarij, ciljanu političku ucjenu što pojedincima koji su zaposleni u javnom sektoru ne može biti dopušteno, pogotovo dok živimo u demokratskom društvu. Mi ćemo stoga proslijediti prema nadležnim institucijama zahtjev za provjeru navedenih postupaka. Na kraju, bez obzira na sve, želim se zahvaliti vijećnima HDZ-a ovog vijeća na svim podržanim projektima koji su bitni za razvoj Grada, te izražavam nadu za daljnim uspješnim radom, jer raskid same koalicije ne smije utjecati na donošenje odluka za boljitak Grada“- rekao je predsjednik popovačkog HSP-a i gradonačelnik Josip Mišković te najavio da HSP Podružnica Popovača svoj daljnji politički put, što se tiče rada Gradskog vijeća nastavlja samostalno.

Na konferenciji za medije obratio se i zaposlenik NPB ‘dr. Ivan Barbot’ Popovača, a ujedno i gradski vijećnik Grada Popovače Zvonimir Kondres istaknuvši svoje razočaranje navedenim postupanjem svojih nadređenih: „Obraćam Vam se isključivo kako bi rekao ono što me smeta, zbog čega sam razočaran, a bezobrazno je i sramotno. Pritisak postoji od samog početka mog zaposlenja, od 2017. godine i nije lako. Dragovoljac sam Domovinskog rata, 42 godine sam vatrogasac i radio sam za dobrobit mještana sve te godine. Žalosno je postupanje sa mnom, ali i drugima. Nije da branim svoju rukovoditeljicu, ali mislim da je ona samo provodila naredbe te mi je rekla da se na posao ne trebam javljati sve dok me ravnateljica ustanove ne pozove na razgovor. I to je nešto s čime se moramo pomiriti moja obitelj i ja. Žalosno i sramotno“.