Održana 20.sjednica Županijske skupštine – Za realizaciju projekata Županija će se zadužiti za 80 milijuna kuna

Na 20. sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije održanoj 16.srpnja u Sisku aktualizirane su teme o radu tržnice u Glini, ustroju Domova zdravlja, radove na završetku Strukovne škole u Sisku te početku adaptacije Učeničkog doma, ali i dugovanju Sisačko-moslavačke županije prema izvođačima.

Aktualitirano je i stanje sa zaraznom bolesti COVID-19 na području županije te količinama zaštitne opreme. Župan je istaknuo zadovoljstvo radom svih službi Stožera, podsjetio kako u Županiji nitko nije bio oboljelih na respiratoru, nije bilo oboljelih u Domovima za starije i nemoćne te zapravo na teritorijalnu rasprostranjenost Sisačko-moslavačka županija ima mali broj oboljelih.

Od 17. lipnja 2020. godine do danas četrdeset i tri pacijenta su oboljela od kojih šest pacijenata nisu stanovnici županije. Od četrdeset i tri navedena dijagnosticirana pacijenta ostalo je još trideset aktivnih pacijenata koji se nalaze na županijskom prostoru. Od tih trideset pacijenata, tri su pacijenta s područja grada Petrinje, šest s područja grada Sisku, šesnaest s područja grada Kutine, dva s područja grada Novske, jedan s područja općine Martinska Ves, jedan s područja grada Popovače i jedan s područja općine Sunja. Jedna pacijentica s područja grada Kutine koja je bila na kućnom liječenju, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačena je u izolacijsku jedinicu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku na daljnje liječenje te oko 300 ljudi je u samoizolaciji. Župan je istaknuo i kako zaštitne opreme ima dovoljno.

Ivica Pernar(HDZ) na Aktualnom je satu pitao o tijeku energetske obnove zdravstvenih ustanova u županiji. Odgovarajući na ovo pitanje sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako na projektu Energetske obnove 5 zgrada NPB „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, radovi ukupne vrijednosti 8.320.202,18 kn su u tijeku. Radovi su na svim zgradama započeti i gotovost je na razini 50%, a na 2 odjela i do 80%. Radovi su stajali za vrijeme „1. vala“ korone obzirom da se nije moglo u krug bolnice, odnosno od sredine ožujka do sredine lipnja kada su ponovno započeti i sada su radovi u tijeku. Župan je dodao i kako su energetski obnovljene zgrade Doma zdravlja u Petrinji i u Glini, te kako je još u tijeku obnova u Sisku, a istaknuo je i kako je županija završila i energetsku obnovu 9. školskih objekata, među kojima su i područne škole Donja Gračenica, Gornja Gračenica i Voloder, OŠ Zorke Sever Popovača.

Zadnji za postavljanje pitanja bio je HSLS-ov vijećnik Dubravko Obadić koji je postavio pitanje Županu vezano uz Bolnicu za oboljele od demencije u Ravniku te o ulaganjima u obnovu cesta na području moslavačkog dijela županije. Župan je podsjetio kako je Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača otvorila Dnevnu bolnicu za oboljele od demencija na dislociranoj lokaciji Ravnik s ciljem poboljšanja kvalitete života oboljelih kao i njihovih obitelji. Sukladno svim suvremenim standardima u liječenju demencije opremljen je prostor za ovu dnevnu bolnicu, a objekt bolnice, koji dugo nije bio aktivan, na ovaj je način ponovno stavljen u funkciju. U novouređenom prostoru svakim radnim danom pacijenti i njihove obitelji moći će sudjelovati u programima koje će provoditi liječnički i terapijsko-rehabilitacijski tim. Osobe koje brinu o oboljelima od demencije predstavljaju njihove njegovatelje. To su najčešće djeca koja uz svoj posao trebaju skrbiti o roditeljima ili supružnici koji su također starije životne dobi i nerijetko imaju jednu ili više kroničnih bolesti. Bolnicom je napravljen veliki i značajan iskorak s obzirom na to da takva dnevna bolnica postoji samo u Zagrebu.

Na temu ulaganja na području gradova i općina na području moslavačkog dijela županije, Župan je istaknuo kako je unazad samo tri godine uloženo preko 33 milijuna kuna. Ovaj podatak se prvenstveno odnosi na gradove Kutinu, Popovaču i Novsku te općine Veliku Ludinu i Jasenovac i riječ je o modelu 50%/50% sufinanciranja. Izrazio je zadovoljstvo učinjenim i obnovljenim jer ceste su nužne za život svih građana.

Ostatak Sjednice proveden je u donošenju Odluka, a jedna od njih je i „Odluka o zaduživanju Sisačko-moslavačke županije za realizaciju kapitalnih projekata“. Riječ je o zaduženju na 80 milijuna kuna za realizaciju EU projekata, što ne ulazi u stopu zaduženosti Županije, rekla je privremena pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i javnu nabavu SMŽ, Marijana Klobučar Bobetko obrazlažući prijedlog odluke.

“Moram pohvaliti što smo u ovoj godini, bez obzira na koronu, uspjeli smanjiti naš dug s gotovo 12 – 13 milijuna kuna,” rekao je pojašnjavajući prijedlog župan Ivo Žinić. “Uveli smo malo reda i neke druge stvari smo poboljšali, tako da je evo, stanje stabilno. Imamo još naravno tih dugovanja. Pokušavamo i kredit za školu u Popovači prebaciti na državu i vidjet ćemo hoćemo li to uspjeti. Tih 50 milijuna kuna nam je stalno „na vratu“. Ponavljam ovo što je rekla i pročelnica: ovo nam ne ulazi u stopu zaduženosti. Županije maksimalno mogu biti zadužene 20 posto. Mi smo ovog trena na 17 posto ukupnog zaduženja. Kad sam ja došao na mjesto župana prije šest godina bili smo zaduženi nekih 21 – 22 ili čak 23 posto. Malo smo to uspjeli dovesti u red. Mogli smo mi stati, zaustaviti razvoj, ne ući u ove projekte. Onda bismo jednostavno trošili ono što imamo. Ipak, vidljivo je da se na svakom koraku nešto gradi. Bolnica u Sisku – da nismo ušli u ovaj rizik nikada ne bi bila napravljena, vjerujte nikad da nije bilo tada tih 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Otkud bi to Županija? Od države vidimo da sigurno ne bi dobili. S te strane, vjerujem da je ovo jedan dobar potez i da ćemo uspješno moći i dalje provoditi sve ove projekte“, rekao je Žinić.