Završna konferencija Master plana prometa SMŽ

Nakon što je Županijska skupština krajem travnja usvojila Masterplan prometnog razvoja Sisačko – moslavačke županije, krovni strateški dokument u području planiranja prometa prezentiran je 17. lipnja na završnoj konferenciji projekta.

Cilj je projekta bio izraditi regionalni strateški dokument iz područja prometa – Masterplan prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije, kako bi se osnažio razvojni potencijal i osigurali preduvjeti za održivi razvoj lokalne i regionalne mobilnosti.

Župan Ivo Žinić je pritom naglasio kako je riječ o važnom strateškom dokumentu za budući razvoj županije. „Iako se ova županija nalazi na strateškom položaju, u središtu Hrvatske, na raskrižju brojnih prometnih pravaca, infrastruktura još uvijek nije zadovoljavajuća. Naravno da je ona puno bolja no što je bila prije 25 – 30 godina, ali razvoj ovog dijela Hrvatske zahtijeva i neke nove strateške pravce. Vjerujem da su oni, kao i sve želje i potrebe ovog kraja, ove županije, ugrađeni u ovaj Masterplan“, kazao je Žinić.

Ukupan ugovor koji je potpisan s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture je sedam milijuna kuna. Riječ je o sredstvima koja nisu namijenjena samo za izradu Masterplana, već su namijenjena i za ostale aktivnosti u prometu, kao i za promidžbu. Sam Masterplan vrijedan je 2,8 milijuna kuna, kazao je Žinić dodavši kako je on osnova za daljnji razvoj i planiranje prometnih projekata u Sisačko-moslavačkoj županiji, usmjerenih na unaprjeđenje infrastrukture, poboljšanje operativne funkcionalnosti i povezanosti, povećanje razine dostupnosti i sigurnosti, smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, unaprjeđenje ekološke učinkovitosti i poboljšanje financijske održivosti prometnog sustava.