Održana 38. sjednica Gradskog vijeća Popovače

Popovački su vijećnici na 38. sjednici prihvatili Izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja, izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture, te o izvršenju Proračuna Grada Popovače  2019. godini.

 „To je jedan od najkvalitetnijih i najvećih proračuna u povijesti Grada Popovače, radi se o 58 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je zaista značajan novac budući da je to povećanje u odnosu na 2018.godinu gotovo za 12 milijuna kuna. Ukoliko se još malo vratimo u povijest, 2005. godine kada sam postao gradonačelnik, taj proračun je u visini od oko 13,5 milijuna kuna. To znači da se Grad Popovača kroz ovih 15-ak godina zaista značajno razvijao, jer kao što vidimo, prihodi su konstantno rasli. Prije svega zahvaljujem ljudima koji pune taj proračun, našim gospodarstvenicima, poduzetnicima, poljoprovrednicima, ugostiteljima i svim ostalima, ali i djelatnicima Grada koji rade na brojnim projektima te na taj način pronalaze nove izvore financiranja. Treba istaknuti kako su značajna sredstva, prije svega, pristigla za tri kapitalne investicije, dječji vrtić, tržnicu i održavanje nerazvrstanih cesta. Nadam se da ćemo i iduće godine, budući da je već dosta projekata prijavljeno, ostvariti značajne prihode. Posebice, nadamo se da će krenuti i projekt Aglomeracija Popovače, te će se Popovača nastaviti razvijati. Ono što nas je sve pogodilo, to je epidemija koronavirusa, posljedice se već osjećaju, stoga će ovogodišnji proračun biti nešto manji, te će se dio investicija morati prebaciti na godine koje slijede“ – pojasnio je gradonačelnik Josip Mišković.

Vijećnici su donijeli i Odluku o darovanju nekretnine Republici Hrvatskoj, a riječ je o zemljištu u Osekovu na kojem se nalazi Prijamni centar „Crna roda“. Njegova izgradnja je pri kraju, a kako bi dobio uporabnu dozvolu, vlasnik zemljišta na kojem se nalazi može biti samo jedan, a u ovom slulaju to će biti Republika Hrvatska. Također, donijet je i plan razvoja sustava civilne zaštite, te Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Popovače u 2020.godini. Priznanje su dodjeljena Mariji Potočki i ŠNK Sloga Potok, godišnje nagrade Adeli Matušin i OPG-u Mraković, a nagrada za životno djelo Gabrijelu Kovačiću.

Budući da je riječ o prvoj sjednici koja je, nakon epidemije koronavirusa održana u prostoru gradske vijećnice, aktualizirane su teme o realizaciji brojnih projekata od kojih je najvažnija izgradnja Dječjeg vrtića, koji se svečano otvara u petak povodom Dana Grada.

Aktualizirane su i teme o obnovi prometnica i pješačkih staza, obnovi groblja, radu pošte u Voloderu, provođenju deratizacije, organizaciji manifestacija, potrebi nastavka programa Zaželi, kompostani, priključenju na kanalizacijsku mrežu, suradnji Grada i Mjesnih odbora, te mjerama koje je Grad poduzeo kako bi pomogao gospodarstvenicima, ugostiteljima i poljoprivrednicima u vrijeme epidemije virusa COVID-19.