Obilježen Dan antifašističke borbe

Središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe održano je u Spomen parku Brezovica kraj Siska, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Upravo se 22.lipnja obilježava u znak sjećanja na dan kada je 1941.godine u šumi Brezovica kod Siska osnovan prvi oružani antifašistički odred u II.Svjetskom ratu.
Prije središnje svečanosti, brojna izaslanstva položila su podno spomenika, crvene karanfile.


Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je istaknuo kako Danom antifašističke borbe obilježavamo i oružani otpor Republike Hrvatske nacističkom poretku u Europi za vrijeme II.Svjetskog rata. Dodao je i se ograđuje od onih koji povijest pokušavaju prikazati na drugačiji način, koji ju pokušavaju krivotvoriti.

Saborska zastupnica dr.Željka Josić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, je istaknula kako je važno podsjetiti zašto je ovaj dan važan i zašto se slavi. „Kultura sjećanja na sve hrabre ljude koji su položili svoje živote, kao i na nevine žrtve svih ratnih stradanja, dužnost je naše generacije i svih budućih naraštaja. Antifašizam kojeg baštinimo i kojeg se prisjećamo na ovom mjestu pripada hrvatskom narodu koji se ustao i borio protiv stranih okupatora, koji su u našoj domovini činili strašne zločine. To je vrijednost koju nam nitko ne može oduzeti. Zločini i grijesi, kasnije komunističko režima, progoni i obračuni sa političkim neistomišljenicima, totalitarizam naspram demokracije, ne smiju i neće baciti sjenu na hrvatski antifašistički pokret“, rekla je dr.Josić.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića bio je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske koji je istaknuo kako osim obilježavanja Dana pobjede u II.Svjetskom ratu, obilježavamo i Dan Europe.
„Svi mi volimo našu domovinu, našu zemlju Republiku Hrvatsku, ali ne bilo kakvu. Ne filoustašku, ne ksenofobnu, netolerantnu, mi volimo demokratsku Hrvatsku, našu domovinu zasnovanu na antifašističkim vrijednostima. Za takvu Hrvatsku se mi zalažemo, za takvu Hrvatsku ćemo se boriti i takvu Hrvatsku treba graditi. Neka nam živi samostalna, demokratska i antifašistička i europska Republika Hrvatska, zemlja slobodnih i ravnopravnih građana“, zaključio je Habulin.

Na svečanom obilježavanju u šumi Brezovica sudjelovala je i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić.

Naslovna fotogtafija: https://sisakportal.hr/