Novi slučajevi zaraze virusom COVID-19 povezani sa Sisačko-moslavačkom županijom

Nacionalni stožer civilne zaštite RH jučer je izvjestio kako je među 11 novooboljelih od COVID-a 19 i jedna osoba s područja Sisačko-moslavačke županije.

Tragom ove informacije, epidemiolog dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, koji je i član Županijskog stožera civilne zaštite , potvrdio je da se radi o dvije osobe koje u Sisačko-moslavačkoj županiji imaju adresu, ali u njoj ne borave.

„Imamo dvije osobe koje su oboljele od COVIDA-19. Jedna osoba ima adresu u osobnoj u Sunji, a druga na području Kutine. Međutim one žive i rade u Zagrebu i stoga nam nisu epidemiološki problematične. Dakle, ova dva slučaja „papirnato“ jesu naša, ali u stvarnosti nisu, što je olakšanje kada se gleda epidemiološka problematika. Oboljela osoba iz Kutine nema nikakvih kontakata s područja naše županije koje bismo trebali staviti pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući, dok smo kod oboljele osobe s područja Sunje u samoizolaciju stavili majku koja mu je bila u posjetu prošli petak.“

Sisačko – moslavačka županija od 3. lipnja, kada se oporavio i posljednji oboljeli, nije imala novih zabilježenih slučajeva oboljelih od COVID-a 19. U samoizolaciji trenutno imamo četiri osobe. „Kada se pogleda ovaj zadnji val oboljenja od COVIDA-19 onda u samoizolaciji imamo četiri osobe. Jedan bračni par s područja Siska koji je bio u kontaktu sa oboljelom osobom s područja Bosanske Kostajnice, gospođu iz Sunje i  još jednog gospodina iz Siska koji je bio u kontaktu s osobom oboljelom od COVIDA-19. Međutim, možemo kazati sljedeće: oprez je majka mudrosti, a mudrost je kada se držimo svih preporuka i naputaka, modela ponašanja koje dobivamo i od Zavoda za javno zdravstvo i od Nacionalnog kriznog stožera. Nemojmo se opustiti, bolest je i dalje ovdje. Držimo socijalnu distancu, koristimo maske, dezinfekcijska sredstva“, apelirao je epidemiolog Brkić.