Na sastanku u Strušcu aktualiziran problem neugodnih mirisa sa kompostane

Nastavno na brojne pritužbe mještana na neugodne mirise koji se šire naseljem sa lokalne kompostane, održan je sastanak Vijeća mjesnog odbora Stružec kojem su nazočili i predstavnici Grada Popovače, vlasnik kompostane, predstavnik tvrtke koja je angažirana od strane Grada za mjerenje kvalitete zraka te pravni savjetnik kao i stručnjak za gospodarenje otpadom.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Ivan Abaz podsjetio je kako već sedmi mjesec zaredom nije riješen problem nesnosnog smrada koji se povremeno širi naseljem, a čime je, kako je naglasio, povrijeđeno pravo mještana na dostojanstven život.

Sudionici sastanka naglasili su ovom prilikom činjenicu da kompostana tvrtke Biodirekt u Strušcu ima sve potrebne dozvole za obavljanje svoje djelatnosti, a pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Grada Popovače Ivka Nikolić Jež podsjetila je kako je Grad samo dao zemljište za kompostanu u zakup, no nema nadležnost izdavanja bilo kakvih dozvola za obavljanje ove djelatnosti pa se posljedično niti ne može smatrati odgovornim.

Inspekcije koje su temeljem dojava građana do sada izlazile na teren nisu utvrdile nikakva odstupanja, a i rezultati mjerenja kakvoće zraka na zahtjev Grada koja su vršena od 22. do 25. svibnja su zadovoljavajući.

Kako su na sastanku zaključili nazočni, kao najkvalitetnije rješenje nameće se izmještanje kompostane na drugu lokaciju što zahtijeva postupak izmjene Generalnog urbanističkog plana.

Stručnjak za gospodarenje otpadom Marko List izvijestio je prisutne o mogućnosti da se određenim sredstvima pokuša značajnije reducirati mirise sa kompostane, za što, kako je naglasio, također treba dati vremena.