Energetska obnova pet zgrada NPB u Popovači

Nakon što su jedno vrijeme, zbog situacije s koronavirusom, bili zaustavljeni, ponovno su nastavljeni radovi na energetskoj obnovi pet zgrada Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača.

Projektom energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije obuhvaćena je obnova tri bolnička odjela (VI, VII, IX), zgrade laboratorija, prosekture te bolničke kuhinje, pojasnila je prilikom obilaska radova ravnateljica bolnice prim.dr. Marina Kovač.

„Ukupna vrijednost radova je 8,5 milijuna kuna. Za bolnicu je to jako značajno jer su koristi višestruke. To nam donosi smanjenje troškova za energiju. Velike su uštede, više od 60 posto na odjelima, u kuhinji čak oko 78% jer će biti uključeno solarno grijanje vode, a znamo koliko se vode potroši u jednoj takvoj kuhinji. Također će značajne uštede biti u emisije CO2. Koliko su uštede važne govori i podatak da mi mjesečno, u zimi, trošimo samo za grijanje  oko 400 tisuća kuna. Bude li ušteda kakvu očekujemo, a vjerujemo da će biti, više od 50%, onda je jasno kolika će to financijska ušteda biti za bolnicu“.

S ravnateljicom su radove obišli i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te njegov zamjenik Roman Rosavec. Župan je čestitao ravnateljici na svemu što čini na stvaranju kvalitetnijih uvjeta boravka pacijenata i rada medicinskog osoblja u ovoj županijskoj ustanovi. Za energetsku obnovu ustvrdio je kako je velik i značajan projekt jer se radi o najvećim kapitalnim ulaganjima u posljednjih više od 30 godina.

 „Od 1984. godine nije bilo ovako velikih ulaganja u bolnicu. Vjerujemo da će ovih pet zgrada biti objavljeno u skoro vrijeme. Bilo bi to vjerojatno već i završeno da nije bilo prekida građevinskih radova od gotovo tri mjeseca. Vidim da su ovdje tvrtke koje dosta rade dobro i kvalitetno te vjerujem da će to biti napravljeno u jednom roku i da ćemo vrlo brzo imati priliku svečano otvoriti obnovljene zgrade. Značajna su ulaganja, ona donose uštedu energije, ali dobit ćemo i ljepše i kvalitetnije prostore u kojima je borave pacijenti, bolje prostore za osoblje, djelatnike ove bolnice. To je nešto što pridonosi ukupnoj slici ove bolnice“.

Dodajmo kako je energetska obnova sufinancirana od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Sisačko – moslavačke županije. Radovi obuhvaćaju poboljšanje toplinskih karakteristika vanjske ovojnice, zamjenu vanjske stolarije i unutarnje rasvjete učinkovitijom, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode te sustava kontrolnih mjerila energenata i vode na navedenim odjelima. Uz navedene radove dodatno na zgradi prosekture ugovorena je ugradnja plinskih kondenzacijskih aparata i solarnog zagrijavanja PTV-a, dok kuhinju očekuje rekonstrukcija kotlovnice, projektiranje postrojenja solarnih kolektora i modernizacija opreme za dogrijavanje vode prirodnim plinom.