Dan Grada Popovače

Blagdan sv. Alojzija Gonzage, svog nebeskog zaštitnika, Popovača slavi kao Dan grada. U povodu Dan grada 19. lipnja održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručena i prigodna priznanja. Iako najmlađi grad u Hrvatskoj, koji je taj status dobio 2013. godine, Popovača je grad koji se konstantno razvija,a to je potvrdio i prošlogodišnji proračun koji je bio rekordan, a iznosio je 58 milijuna kuna. Također, završena je kapitalna investicija ovoga Grada, dogradnja i uređenje dječjeg vrtića vrijednosti više od 12 milijuna kuna, te će od jeseni vrtić pohađati 300 mališana.

„Uz taj kapitalni projekt, Grad Popovača je ove godine krenuo s nizom investicija vezanih za komunalnu infrastrukturu, posebice proširenje vodovodne i plinske mreže. Očekujemo početak gradnje gradske tržnice, projekta koji je također sufinanciran iz EU fondova. Mogu reći da sam zadovoljan s razvojem Grada Popovače. Što se tiče planova za ovu godinu, to je prije svega nastavak izgradnje infrastrukture na području grada. Nadamo se da će se i dio kulturnog i sportskog života vratiti u normalu budući da smo značajna sredstva uložili i u financiranje sportskih objekata, poput završetka tribina u Popovači vrijednih milijun i pol kuna te igrališta u Voloderu vrijednog dva milijuna kuna. Nadamo se da će te investicije vrlo brzo doći svojoj svrsi, da će se djeca i sportaši vratiti na terene i tako nastaviti normalan život“ – istaknuo je gradonačelnik Josip Mišković.

Čestitajući Dan grada i blagdan njegovog nebeskog zaštitnika, Mišković se zahvalio svim građanima Popovače te svima koji su na bilo koji način pomogli da se grad razvija u smjeru u kojem se razvija.

Sa 6,7 milijuna kuna projekt dogradnje i uređenja dječjeg vrtića sufinancirala je država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, kazao je ovom prilikom državni tajnik pri ovom ministarstvu Tugomir Majdak napomenuvši kako je ukupno 200 vrtića u Hrvatskoj realizirano kroz program ruralnog razvoja. „Na razini grada Popovače Ministarstvo poljoprivrede surađuje na nizu projekata. Izdvojit ću projekt proizvođačke organizacije Škrlet gdje se osam vinara i vinogradara ovog moslavačkog kraja udružilo u proizvođačku organizaciju. Ministarstvo ih je priznalo i uskoro će aplicirati za EU sredstva, također kroz program ruralnog razvoja, za petogodišnje razdoblje, za njihove funkcioniranje i rad te promidžbu vrhunskih vina moslavačkog kraja.“

Grad Popovača ima jako dobru suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom, te se zajednički provodi  niz projekata koji poboljšavaju kvalitetu života u ovom gradu, naglasio je župan Ivo Žinić koji je svečanoj sjednici prisustvovao uz svog zamjenika Romana Rosavca. „Moram naglasiti da su samo projekti, kroz koje Županija ulaže u ovaj grad, u protekloj godini bili u visini višoj od 20 milijuna kuna. Velike su to investicije. Tu ima i zajedničkih projekata, poput prometnica. U protekloj godini smo obnovili gotovo šest kilometara županijskih cesta po modelu sufinanciranja 50 naprema 50 vrijednosti tri milijuna kuna. Značajna su ulaganja, gotovo 8,5 milijuna kuna, i u Neuropsihijatrijsku bolnicu Dr. Ivan Barbot, gdje su na pet zgrada radovi energetske obnove. Zadnji 40 godina gotovo da nije bilo ovakvih investicija. Naravno, ulažemo i u školstvo. Izgradili smo OŠ Zorke Sever čime smo dobili jednu od najmodernijih škola u RH. Gotovo osam milijuna kuna vrijedna je energetska obnova škola u Donjoj i Gornjoj Gračenici, Voloderu, u pripremi je i škola u Osekovu. Projekt Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo je u završnoj fazi. Tu je i idejni projekt Hrvatska kuća vina – Svijet škrleta procijenjen na 35 milijuna kuna. Investicije su to koje jamče da se ovdje može živjeti, koje jamče budućnost i školovanje mladih ljudi, ali i nova radna mjesta“.

Na svečanoj sjednici uručena su i javna  priznanja Grada Popovače u 2020.godini.  Priznanja su dodjeljena Mariji Potočki i ŠNK Sloga Potok, godišnje nagrade Adeli Matušin i OPG-u Mraković, dok je Nagrada za životno djelo uručena  Gabrijelu Kovačiću. „Dobiti ovakvu nagradu izuzetna je čast i velika odgovornost. Nešto takvo se ne dobiva svaki dan. To se dobiva jednom u životu i sigurno da mi puno znači. Cijeli svoj život sam bio posvećen sportu i to me vodilo. Jedan sam od osnivača Udruge „Škrlet“ te se zalažem za promociju naše autohtone sorte vina.  Bilo sam i politički angažiran, u dva mandata bio sam, tada još, općinski vijećnik, a u jednom predsjednik Vijeća. Svoj radni vijek proveo sam kao zdravstveni radnik, a danas sam u zasluženoj mirovini. Ova nagrada puno znači i mojoj obitelji, imam dvoje djece i četvero unučadi i jako sam ponosan“ – istaknuo je Kovačić koji se obratio u ime svih dobitnika.

Čestitke u povodu Dana Grada Popovače i blagdana sv. Alojzija Gonzage, na svečanoj su sjednici Gradskog vijeća među ostalim uzvanicima izrazili su i  gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević te načelnik prijateljske Općine Vitez Tomislav Bošnjak Matić, a program svečane sjednice Gradskog vijeća glazbeno su uveličali članovi Tamburaškog orkestra „Ratimir Joža Prosoli“.

Zbog mjera sprječavanja širenja epidemije koronavirusa izostala su brojna društvena događanja, no,  položen je vijenac te su zapaljene svijeće poginulim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu, te je održan bogat sakralni program.