Započela druga faza popuštanja mjera – dozvoljen rad frizerima i kozmetičarima

Hrvatska danas ulazi u drugu fazu popuštanja mjera. Ona uključuje omogućavanje javnog i privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu te rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera (primjerice, frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri).

Iako je zabrana rada za salone za masažu i usluge fizioterapije trebala vrijediti još tjedan dana, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na jučerašnjoj je press konferenciji za medije najavio kako će i oni moći raditi od danas. ​Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske o tome je donio odluku, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo propisao je preporuke za rad fizioterapeutima i salonima za masažu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je će vjerojatno dopustiti otvaranje dječjih igrališta. „Što se tiče rekreacijskog sporta, epidemiološka služba dat će pojašnjenja – istaknuo je i dodao da razmatraju proširenje broja uzvanika na vjenčanjima i prisutnost na pogrebu. Također, odluku o mjeri zadržavanja na javnim mjestima nemaju namjeru produljivati.“

O ponovnom održavanju predstava u kazalištima i otvaranju kina, Krunslav Capak je rekao: „Vodimo brigu oko toga da treba ponovno aktivirati kazališta, kina, festivale… Postavili smo određene rokove. Od početka govorim: popuštamo u fazama i postupno. Prioritete su određivali resorni ministri i Vlada, a mi smo dali epidemološke okvire. Mi ćemo u svakom slučaju napraviti epidemiološki okvir pod kojima se predstave mogu odigrati“.