Sisačko-moslavačka županija kao in turistička destinacija

U Repušnici je održano predstavljanje promotivnog filma o Sisačko-moslavačkoj županiji kao in turističkoj destinciji. Budući da je od Zagreba udaljena manje od sat vremena vožnje, Sisačko-moslavačka županija, poznata i kao zeleno-plava zipka Hrvatske, postaje sve poželjnije odredište domaćih gostiju, ali nakon otvaranja granica računa i na dolazak stranih gostiju.

„Ova se aktualna epidemiološka situacija može iskoristiti za snažan zamah turizma. Prošle je godine u Županiji ostvaren rekordan broj noćenja – njih 120.000, a sada turisti posebno cijene sigurnost, zdravlje, očuvanu prirodu, mir i tišinu – neka od prepoznatljivih obilježja turizma Sisačko-moslavačke županije. Zbog toga se Županija odlučila na sustavno jačanje svoje turističke ponude“ – ističe župan Ivo Žinić.

Također, važne su nam i manifestacije. Njima se izuzetno ponosimo.

Pandemija novog koranavirusa Sisačko-moslavačkoj županiji donijela negativne brojke vezane uz dolaske i noćenja turista, ali i pozitivan trend u osmišljavanju turističkih proizvoda koji su odgovor na novi zahtjev turizma da sigurnost i zdravlje gostiju budu na prvom mjestu. Tako smještajni kapaciteti Županije gdje najvažniju ulogu imaju kuće za odmor i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, postaju prednost.

„Kako bi se ojačao turizam, županija za unaprjeđenje turističke ponude osigurava još 500 tisuća kuna za organizirane dolaske turista, a turističkim subjektima na raspolaganju je i kreditna linija zahvaljujući kojoj mogu dobiti kredit za investiciju bez plaćanja kamata. Također, kontinuirana je potpora  i turističkim programima te manifestacijama“ – istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

„Sisačko-moslavačka županija savršena je za bijeg od užurbane svakodnevice te kao vikend destinacija. Gosti ovdje sigurno otkrivaju naše bogatstvo različitosti”, kazala je Ingrid Padjen Đurić, direktorica Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije istaknula je kako goste ovdje čeka pregršt autentičnih doživljaja. Naime, uz upoznavanje lokalnog identiteta, kulturno-povijesne baštine, običaja i tradicije, tu su i izleti u Lonjsko polje, kupanje u Topuskom, kušanje moslavačkih vina i gastronomskih specijaliteta poput šarana na rašljama, rekreacija na biciklima, plovidba našim rijekama.

Nagalasila je i kako Turistička zajednica trenutačno radi na jačem povezivanju dionika u turizmu, edukaciji turističkih djelatnika, kampanjama internetskog oglašavanja te izradi atraktivnih vizualnih sadržaja, a među njima je i novi promotivni film Sisačko-moslavačke županije.

Producentica filma Jasenka Haleuš:

Na početku putovanja kroz našu Županiju i predstavljanje vrednota kojima se dičimo turističke novinare pozdravio je i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić koji je istaknuo kako mnoga mjesta u našoj županiji i Moslavini zasigurno su vrijedna pažnje te je sada pravo vrijeme za istraživanje i podsjećanje na naša bogatstva.

Što se tiče prirodnih bogatstava, jedno od posebnih je Park prirode Lonjsko polje, a posjetiteljima nudi čitav niz aktivnosti, što su turistički novinari mogli i doživjeti prilikom posjete Prijamnom centru Repušnica, ističe ravnatelj Javne ustanove PP Lonjsko polje Ivor Stanivuković.

Nakon lokaliteta na području Grada Kutine, gosti su se uputili u Vinariju Trdenić u Popovači gdje ih je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser, a sa autohtonom sortom vina – škrletom upoznao Tomislav Trdenić, predsjednik Proizvođačke organizacije škrlet.

Budućnost je što se tiče vina zagarantirana, posebice u Moslavini, Popovači, gdje se planira izgradnja Hrvatske kuće vina – kuće koja će povezati bogatu tradiciju i suvremeno vinarstvo Moslavine te doprinijeti promociji škrleta, autohtone sorte vina.

Nakon obilaska Moslavine, predstavnici Sisačko-moslavačke županije i TZ Sisačko-moslavačke županije turističke su novinare poveli u obilazak Europskog sela roda Čigoč, Starog grada Zrinskih te spomen obilježja Gordanu Ledereru „Slomljeni pejzaž“ na Čukur brdu u Hrvatskoj Kostajnici, a potom je putovanje nastavljeno prema  Taborištu  i Sisku.