Muzej Moslavine obilježio Međunarodni dan muzeja

Muzej Moslavine otvorio je svoja vrata posjetiteljima. Obilježili su jučer Međunarodni dan muzeja, a cjelodnevna otvorena vrata prizvala su građane na kavicu i razgovor.


  Arheološka „tračavrljanja“ vodio je arheolog Muzeja Moslavine Antonio Džaja, a razgovaralo se o svemu pomalo. Povijest Moslavine sa svojim do kraja neistraženim lokalitetima neiscrpna je tema, a za sve one koje zanima povijest Kutine tu je uvijek spreman stručni tim povjesničara i arheologa kutinskog Muzeja.

  Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić nastoji naći načina u Muzej Moslavine privući i mlađu populaciju kako bi stekli ljubav prema dijelu kulture koja čini identitet Kutine i njezinog arheološkog, povijesnog i etnološkog nasljeđa. Ovaj su puta organizirane  nagradne igra zanimljive upravo mlađoj populaciji.
  Ne zaboravljaju se niti važni datumi pa je etnologinja i muzejska savjetnica Slavica Moslavac podsjetila na Moslavčanku, Milku Trninu, koja je preminula upravo na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja.
 

Središnji događaj obilježavanja bilo je prikazivanje dokumentarnog filma „Zaviri ispod“ koje je snimio HRT na temu istoimene izložbe Slavice Moslavac. Izložba je to koja je stekla veliku popularnost, te ju je imao prilike vidjeti značajan broj muzejske publike od Zagreba, Kumrovca, Đurđevca, Nove Gradiške, Osijeka, Petrinje, Križa, Vrbovca itd.

Izložba je upravo u ovoj situaciji korona krize zanimljiva jer osvijetljava aspekt održavanja higijene u prošlosti kada uvjeti u ruralnim sredinama nisu bili niti blizu današnjima.
  „Tema mi je kao etnologu bila zanimljiva tim više što se malo toga o ovoj temi moglo pronaći, a kazivači nisu bili voljni puno govoriti jer se to smatralo svojevrsnim tabuom. Svi dijelovi tijela, kako danas tako i nekada morali su biti čisti i ljudi su i tada držali do higijene, ali sve se održavalo u nekoj vrsti tajnosti osobito kada su u pitanju žene. Kada se krenulo sa snimanjem filma i kazivačice su se otvorile, demonstratorice ohrabrile i rezultat je ovaj film“, kazala je autorica izložbe.   

   Posjetitelji Muzeja bili su sretni što je stari dvorac grofova Erdedija, današnji objekt Muzeja Moslavine, ponovno otvoren i usprkos prilikama koje nisu zaobišle niti kulturu, rade i pripremaju nove projekte.