Grad Popovača primio vrijednu kulturnu ostavštinu

Zahvaljujući posljednjoj želji pokojne Irene Vuger, Gradu Popovači donirane su slike naslikane od Zorke i Višnje Sever te Josipa Zemana i Ane Vecko. Obitelj Vuger Gradu Popovači tako je poklonila je 5 slika ovih istaknutih umjetnika, dok su 2 slike Zorke Sever poklonjene osnovnoj školi koja ime nosi upravo po njoj.  

Zorka Sever, slikarica i učiteljica, rođena 1894.godine u Popovači, svojim je radom puno toga dala rodnoj sredini, stoga je gradonačelnik Popovače Josip Mišković iznimno zahvalan obitelji Vuger na ovim umjetninama koje će krasiti popovačke ustanove.

„Vjerujem da vam njezina djela, kao i djela njenih kćerki znače puno, stoga vam zahvaljujem na ovoj gesti. Mi to cijenimo i to je trajna uspomena na  tradiciju ovog kraja. Grad Popovača u skorije vrijeme planira napraviti stalnu postavu djela Zorke Sever, koja će biti smještena u novom trijemu, našoj tradicijskoj okučnici, a taj projekt, projekt nabave trijema biti će u provedbi čim pribavimo određena financijska sredstva. Da je ime ove umjetnice značajno potvrđuje i činjenica da smo našu novu školu upravo nazvali po njoj, a vaše će nas slike sada sve povezati. Kroz ova će djela, i postavu koju ćemo napraviti, generacije koje dolaze upoznati Zorku Sever i sve ono što je napravila za Popovaču.“ – poručio je gradonačelnik Mišković.

Obitelji Vuger zahvalila je i Zvjezdana Martinec, ravnateljica OŠ Zorke Sever naglasivši kako škola nastavlja tradiciju prikupljanja i čuvanja djela ove umjetnice. „Moram zahvaliti i vama, ali i Gradu i gradonačelniku koji nam uvijek stoje na usluzi te koji su i omogućili da u školi imamo i stalnu postavu izložbe o životu Zorke Sever profesorice Slavice Moslavac. Ovo djela će nadopuniti našu izložbu a našim će učenicima biti znak svega onoga što je Zorka Sever napravila za Moslavinu.“

Članovi obitelji istaknuli su kako su ova djela stigla u prave ruke, ona su dio povijesti Popovače i pripadaju Popovači.