Za kretanje unutar županije uskoro neće biti potrebne e-propusnice

Stožer civilne zaštite RH donio je oduku da se mjere ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja u svrhu sprečavanja širenja zaraze koronavirusom produljuju do 4. svibnja.

Nužna mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj primjenjuje se sve dok postoji ozbiljan rizik od prijenosa bolesti COVID-19, odnosno dok se ova Odluka ne stavi izvan snage.  Na prijedlog Županijskog stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske može, prije stavljanja ove Odluke izvan snage, ukinuti mjeru za područje pojedine županije ili dijela županije, u kojem slučaju za kretanje na tom području nije potrebna e-Propusnica.  Ako postoje gospodarski razlozi i epidemiološka situacija to dopušta, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske može ukinuti mjeru za područje dvije ili više županija, u kojem slučaju za kretanje na tim područjima nije potrebna e-Propusnica.  Ako Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske ukine tu mjeru, sukladno uvjetima može na prijedlog Županijskog stožera civilne zaštite i/ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odrediti provođenje dodatnih epidemioloških mjera. 


Također, i dalje vrijedi zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, kao i obustava rada u djelatnosti trgovine, osim prehrambenih trgovina, drogerija, pekarnica, kioska, drogerija, ljekarni i nekih drugih specijaliziranih trgovina.
Donesene su i odluke kojima se do 18. svibnja produljuje zabrana prelaska graničnih prijelaza, do kada će vrijediti i odluka o graničnim prijelazima preko kojih se odvija tranzitni promet.