Plaće dužnosnika SMŽ 20% manje

Na konferenciji za novinare predsjednik županijskog HDZ-a, ujedno i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako zahvaljujući pravovremeno poduzetim mjerama „koronakriza“ na području županije zasad nije ostavila teže posljedice i stanje je zadovoljavajuće.

U prilog tome, naveo je, govori i statistika po kojoj županija u zadnja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom, ukupno je 36 oboljelih od kojih četvero nisu iz županije, pozitivnih je trenutno 17, a ostali su ozdravili.

Sisačko-moslavački župan najavio je i 20-postotno smanjenje plaća županijskih dužnosnika, a na odricanje dijela naknade pozvao je i vijećnike Županijske skupštine, s ciljem ušteda u vrijeme ‘koronakrize’. Iako su prihodi županije u opadanju, župan Žinić uz odgodu proračunskih izdvajanja za manifestacije i sponzorstva očekuje uštedu od 19,1 milijuna kuna.

Žinić je za desetak dana najavio nabavku nove opreme za dezinfekciju, a riječ je o tunelu s uređajem za ozonizaciju.

Govoreći o mjerama za pomoć gospodarstvu u vrijeme krize, za 30. travnja je najavio nastavak elektronske sjednice Skupštine na kojoj će se rebalansom županijskog proračuna milijun kuna izdvojiti za gospodarstvo, a pola milijuna za razvoj turizma. Istodobno, produžen je natječaj za povoljne kredite umjetničkih i tradicijskih obrta, za obrtnike će se izdvojiti jednokratna pomoć od 1000 kuna, a 500 kuna će im donirati Županijska obrtnička komora.

Župan Žinić osudio je “zlonamjerne kritike i neistine” upućene  na rad županijskog Stožera, zaključivši kako je riječ o zlouporabi koronavirusa za stjecanje političkih bodova.

Osvrnuo se i na polemike oko zbrinjavanja nuklearnog otpada u bivšoj vojarni u Čerkezovcu. “Nije riječ o nekim novim, već planovima starima desetak godina i odluka o lokaciji nije ishitrena. Istina, možda ovakav korak nije trebalo učiniti u ovom trenutku kada se građani ne mogu izjasniti, ali je činjenica da sami moramo zbrinjavati svoj otpad”, rekao je. Žinić je ocijenio kako mnogi krivo informiraju javnost, a osobno nema ništa protiv odabrane lokacije, “koja nije opasna ni za ljude, ni za okolinu”.

Izvor: Hina