Epidemija koronavirusa utječe i na poljoprivrednu proizvodnju – proizvođači jagoda ne mogu bez sezonskih radnika

Na području Općine Velika Ludina brojna se poljoprivredna gospodarstva bave uzgojem jagoda, a moslavačka je jagoda i sveprisutnija na tržištu. Kasni snijeg i niske temperature krajem ožujka naštetili su nasadima koji su vani kao i onima gdje su plastenici bili otvoreni, došlo je do smrazavnja cvijeta, te se već sada može predvidjeti smanjeni urod. Probleme bilježe i proizvođači nasada u plastenicima jer širenje koronavirusa uvelike onemogućava njihov rad.

Igor Faltis, vlasnik Poljoprivrednog obrta „Jabuka“ bavi se uzgojem jagoda  na 4 hektara,  proteklih je dana puno vremena provodio u ovom nasadu kako bi se što lakše prilagodio novonastaloj situaciji. Naime, zbog mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, imao je otežanu organizaciju rada, te je uz pomoć obitelji svoje plastenike morao danonoćno čistiti.

„Zbog ove situacije i zbog pomanjkanja radne snage mi smo se već i prilagodili, postepeno postavljamo plastenike i tako kontroliramo vrijeme berbe. Imamo nasad u punoj cvatnji, onaj koji je tek na početku cvatnje, do onog koji će dozoriti zadnji, a na kojem još nije postavljen plastenik“ – ističe Faltis.

Uzgoj jagoda je iznimno težak posao koji zahtijeva cijelogodišnju aktivnost u nasadu, a ove neplanirane vremenske nepogode dodatno kompliciraju posao svakog proizvođača. „Kasni snijeg nije neobičan ali nam itekako otežava proizvodnju. Mi moramo podići plastenike, a onda ih moramo i braniti. Pošto imamo sezonsku radnu snagu, vrlo je teško organizirati rad u ovoj situaciji u kojoj smo trenutno, jer u noći nam je potrebno 15-20 ljudi, a s obzirom da su nam neki radnici s područja Općine Križ, to nam predstvalja problem“ – pojasnio je Faltis.

Probleme imaju i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, no, unatoč njima, od uzgoja jagoda ali i ostalog voća ne žele odustati, te pokušavaju uvesti i novitete, ističe Darko Kovačić, vlasnik OPG-a.  „Imamo 15 tisuća sadnica, sve su pod plastenikom. Imamo i jabuke koje uzgajamo ekološki, a  cilj nam je da u slijedeće dvije godine pređemo i na ekološki uzgoj jagode.  Da nisu djeca došla zbog zatvaranja fakulteta pitanje je dal bi plastenike mogli obraniti od teškog snijega. Imamo problema sa radnom snagom, već smo to osjetili i prošle godine, ali nekako smo se snašli, a tome se nadamo i sada. Dobivamo i poticaj, korisnici smo paketa Savjetodavne službe, te se trudimo da ta znanja i primijenimo. Mi kao mali proizvođači ne možemo živjeti od same poljoprivrede, ali u planu imamo otvoriti i preradu voća u sokove i nadamo se da ćemo tako imati veću zaradu“ – pojašnjava Darko Kovačić.

Prozivodnju želi unaprijediti i Poljoprivredni obrt obitelji Faltis. Naime, prošle su godine isplanirali prve pokusne nasade hidroponskog uzgoja. Razlog je pomanjkanje radne snage pa žele nasad podići na određenu visinu kako bi se berba mogla lakše provoditi. Ovaj se pokus trenutno provodi na 15 tisuća sadnica s ciljem da se razvije tehnologija ove proizvodnje koja bi se potom primijenila i na većim nasadima.

Unatoč brojnim nedaćama, važna je upornost, usavršavanje, ne podcjenjivanje vlastitog proizvod na tržištu. Samom prilagodbom nasada, proizvođači se nadaju kako će u godinama koje su pred njima njihov trud i rad biti cjenjeniji, a od ove, zasad vrlo teške godine, očekuju pogodne vremenske prilike i kupce koji će prepoznati lokalne, i važno je istaknuti, ekološke, proizvode.