Dom zdravlja Kutina – postupak prijema pacijenata koji sumnjaju na COVID 19

Gradonačelnik Zlatko Babić i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Kutine Damir Markuš održali su sastanak u Dom zdravlja gdje su porazgovarali s ravnateljicom Doma zdravlja Kutina Sanjom Habek oko načina funkcioniranja prijema pacijenata koji sumnjaju na zarazu COVID-om 19..

Ravnateljica Doma zdravlja Kutina Sanja Habek izvijestila je o trenutnoj pripremljenosti Doma zdravlja Kutina za prijem pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi virusom COVID-19.

„Dom zdravlja Kutina ima svu potrebnu opremu za prijem takvih pacijenata. Pripremili smo ambulantu za osobe sa sumnjom na zaraženost virusom COVID-19. To je takozvani šator u sklopu Doma zdravlja Kutina predviđen za prijem pacijenta koji su unutar 14 dana boravili u područjima zahvaćenim korona virusom ili imali kontakte visokog rizika ili su u samoizolaciji ili sumnjaju da imaju neke od simptoma zaraženosti korona virusom.

„Svi građani sa sumnjom na zaraženost virusom COVID-19  mogu nazvati dežurnu ambulantu na telefonski broj 044 771 069 i dogovoriti pregled ali prije svega se preporučuje prvo nazvati svog liječnika opće medicine te se s njim savjetovati o daljnjim postupcima“, kažu iz Doma zdravlja Kutina.

Doktorica Kata Bubalo objasnila je postupak prijema pacijenata sa sumnjom na zaraženost virusom COVID-19: „ Pacijenti koji imaju sumnju dolaze u šator. Telefonski se obavlja konzultacija s pacijentima gdje nam pacijent navede svoje simptome. Na osnovu simptoma određujemo je li potrebno testiranje. U slučaju potrebe, dogovaramo prijevoz pacijenata na testiranje u Sisak. Nalaz je gotov drugi dan, a za vrijeme čekanja nalaza, pacijent ide u izolaciju kao i osobe s kojima je pacijent bio u kontaktu. Ako je pacijent pozitivan na COVID-19, odlučuje se hoće li pacijent biti hospitaliziran ili nastavlja s izolacijom, a osobe koje su bile u kontaktu s pacijentom svakako idu 14 dana u izolaciju.“
Kako je rekao gradonačelnik Zlatko Babić u Kutini je trenutno registrirano tri građana koji su pozitivni na korona virus. Svi su zbrinuti u ovlaštenim ustanovama i svi su njihovi prvi kontakti testirani. Za sada nemamo pozitivnih nalaza na test njihovih prvih kontakta, što je jako dobro.


Gradonačelnik je zahvalio građanima Kutine koji se pridržavaju mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite, a to je izbjegavanje svakog socijalnog kontakta, izbjegavanje nepotrebnih kretanja te ostajanje kod kuće, te poručio da se toga i u buduće treba pridržavati jer time smanjujemo rizik od širenja zaraze virusom COVID-19. (www.kutina.hr)