Župan Žinić biskupu predao Zapisnik o preuzimanju crkvenih matičnih knjiga

Župan Ivo Žinić u sjedištu Sisačko-moslavačke županije sisačkom biskupu Vladi Košiću predao je na potpis Zapisnik o preuzimanju crkvenih matičnih knjiga, koji je već prije potpisao ministar uprave Ivan Malenica.

„Temeljem sporazuma koji je sklopljen 2005. godine između Vlade RH i Biskupske konferencije, Sisačkoj biskupiji su vraćene ukupno 103 knjige (krštenih, umrlih i vjenčanih). Ove su se knjige nalazile u matičnim uredima Sisak, Sunja, Kutina, Popovača, Petrinja, Hrvatska Kostajnica, Dvor, Glina i Topusko“  – rekao je župan Žinić.

Crkvi je vraćeno i 76 drugih evidencija, parica i kazala, koje su sastavni dio ovih knjiga koje su oduzete za vrijeme komunističkog režima. Nisu oduzete samo knjige nego i mnoga crkvena imovina, vraćeno je dosta toga, što je nepravedno oduzeto, a trebalo je, dodao je župan, 30 godina od nastanka hrvatske države da te knjige budu vraćene tamo gdje im je mjesto.

Biskup Košić je izrazio zadovoljstvo i zahvalu za ovu predaju knjiga koje su bile nasilno otete iz župa s područja današnje Sisačke biskupije. „Župnici i crkva općenito i na ovaj su način bili čuvari hrvatske povijesti. U ovom povratu tih zapisa vidimo želju da se crkva prepozna kao jedna od čuvarica hrvatske povijesti, a ovo je na korist ne samo crkvi, nego i svekolikom hrvatskom društvu“ – zaključio je biskup Košić.