TV, foto, video i računalna povijest Kutine

U programu Muzejskoj ponedjeljka u Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba „Čemu ovo služi“. Izložba prikazuje početke i rad Kutinske televizije KTV koju je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo i vodio fotografski i video entuzijast Ivan Pavlović Rip. Uz sačuvane predmete i opremu iz ostavštine Ivan Pavlovića Ripa izložba prikazuje i početke fotografije i „kompjuterizacije“ u Kutini.
Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutilić istaknula je kako izložba nije pretenciozna ali ipak želi pokazati jedno razdoblje iz nedavne povijesti Kutine te je zahvalila Igoru Tomeku na čiju je inicijativu izložba i postavljena.
„Nakon Ripove smrti i požara u kojem je izgorjela kuća u kojoj je živio i iz koje je emitirao program KTV-a slučajno je do mene došla oprema. Mogao sam birati, baciti tu starudiju ili ju sačuvati i izložiti.“, istaknuo je Igor Tomek i dodao „Zahvaljujem Muzeju Moslavine i ravnateljici što su prihvatili prijedlog za izložbu, jer KTV je obilježila jedno važno razdoblje u životu grada Kutine, ali i mnogih Kutinčana. Vjerujem da će izložba biti zanimljiva Kutinčanima koji se sjećaju Ripove televizije, ali i našim mladim sugrađanima koji će se na ovaj način moći upoznati s ovom televizijom koja je već postala urbana legenda Kutine.“, rekao je Igor Tomek.
Gradonačelnik Kutine pohvalno se izrazio o izložbi te inicijativi i trudu Igora Tomeka. „Ripova televizija KTV svim je Kutinčanima draga i u ono vrijeme bila je važna. Obilježila je dio naših života i pozivam mlade Kutinčane da posjete izložbu.“, zaključio je gradonačelnik Kutine.
KTV – Kutinska televizija emitirala je piratski program i bila je vrlo gledana početkom 90-ih godina. Ivan Pavlović Rip pratio je sve događaje u društvenom, kulturnom, sportskom i političkom životu grada Kutine, koje je snimao i snimke emitirao u programu svoje televizije. Mladi Kutinčani tih su godina kreirali i vlastiti program na Ripovoj televiziji. KTV je u to vrijeme dala važan doprinos demokratizaciji, a svoju je važnost kasnije potvrdila i u Domovinskom ratu.
Izložba prikazuje i početke informatizacije iz 80-ih godina prošlog stoljeća, prva stolna računala te fotografsku i video opremu mnogih kutinskih zaljubljenika u fotografiju i video.