Sve više mladih programera dolazi u Novsku

Broj mladih ljudi koji dolaze u Novsku sve je veći, dolaze iz svih dijelova Hrvatske, ali i izvan nje, kako bi učili stvarati video igre. Među njima su i trojica koji su prije godinu dana došli u Novsku, od kojih dvojica s kutinskog područja. Nenad Fijala,  Luka Drozdek  i Saša Kumpović, bili su polaznici prve generacije edukacije za game developere, za izradu video igara pri Poduzetničkom inkubatoru PISMO.

Nakon uspješnog završetka edukacije, uzeli su poticaj koji daju Hrvatski zavod za zapošljavanje, Sisačko moslavačka županija i Grad Novska, otvorili su svoje tvrtke i udružili snage te se prihvatili kreiranja video igara.

Rezultat timskog rada, Nenad Fijala „Flamboyant“, Luka Drozdek „Lucky Game and Entertainmert“ i Saša Kumpović „Byte Mind“,  je video igra „VR Summer sports“ s deset olimpijskih disciplina.

– S izradom smo započeli prošle godine u srpnju, kako se u 2020. godini  održavaju Olimpijske igre odlučili smo se za olimpijske sportove koji nedostaju u ponudi video igara. Zanimanje za naše video igre pokazao je Hrvatski olimpijski odbor, a igrice smo prezentirali i Zlatku Mateši, predsjedniku HOO, koji je nedavno bio u Novskoj. Primili smo ponudu da naše igre budu dio ponude na Olimpijadi u Hrvatskoj kući u Tokiju – rekao nam je Nenad Fijala.
Svoje video igre olimpijskih sportova pokazali su i u nedjelju na Tjednu Japana u Zagrebu.

Pomoćnik glavnog tajnika HOO:  “impresioniran sam ovim što sam vidio u Novskoj”

Sa sportskim video igrama se oduševio i Ranko Četković, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora prilikom obilaska Poduzetničkog inkubatora PISMO, te je nakon toga istaknuo rekavši „dajemo maksimalnu podršku da kroz ove igrice PISMO bude službeni partner HOO-u na Olimpijadi“, a osvrnuo se i na ostalo viđeno u Poduzetničkom inkubatoru.

– Zemaljsku kuglu sam obišao 3 puta odlazeći na Olimpijske igre, ali nigdje nisam bio toliko impresioniran kao ovime što sam vidio u Novskoj. Ovo izgleda spektakularno, a posebno me raduje što su ovdje izrađene video igrice vezane za olimpijske sportove – naglasio je Ranko Četković, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a.

Preko stotinu mladih koje je u Novsku privukao gaming mijenjaju stvari, mijenjaju budućnost Novske i Hrvatske, na bolje!

Mnogi koji su došli vidjeti što se to u Novskoj radi, s puno hvale govore o projektu tima ljudi, da Novska i SMŽ budu središte gaming industrije, a hvale posebno plan da Novska dobije kampus za edukaciju i e-arenu. (izvor: Novska.in)