Stožer civilne zaštite SMŽ objavio upute Prijevoznicima robe-vozačima teretnih vozila

Obzirom na česte upite prijevoznika vezano uz vozače teretnih vozila, a odnose se na utovar/istovar ili provođenje karantene/samoizolacije Roman Rosavec, načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije iznosi najnoviji postupnik vezano za ovaj problem dostavljen danas od Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

“Vozači teretnih vozila, neovisno o državljanstvu, će odvoziti robu na mjesta isporuke i bez izlaska iz kabine od strane drugih radnika roba će biti istovarena, a potom vozači odlaze u karantenu koja će im biti osigurana u svim županijama u objektima gdje će prespavati.

Trgovačka društva /obrti koji imaju mogućnost većeg kapaciteta za smještaj svojih vozača u karantenu/samoizolaciju, mogu zatražiti formiranje istih unutar svojih poslovnih prostora od županijskih stožera civilne zaštite.

Ako vozač teretnog vozila ode u samoizolaciju u privatnu lokaciju (kod kuće), mora se strogo pridržavati propisanih mjera i ne smije izlaziti iz samoizolacije (14 dana) te u navedenom razdoblju ne smije obavljati poslove prijevoza za svog poslodavca (uz obavezan status bolovanja). Ako vozač teretnog vozila ode u karantenu /samoizolaciju u organizaciji trgovačkih društva/obrta može biti pozvan i upućen na rad od strane svog poslodavca (ne otvara bolovanje).

Uvijek je dobro da uvijete karantenskog smještaja pregledaju djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, napišu mišljenje kao preporuke i postupke koji se trebaju provoditi.” – ističe Rosavec.