PP Lonjsko polje uskoro dobiva i četvrti ulaz

S ciljem povećanja privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje u naselju Osekovo gradi se posjetiteljski centra  “Crna Roda”. Riječ je o projektu vrijednom više od 20 milijuna kuna koji će do kraja ove godine otvoriti vrata prvim posjetiteljima.

Kako ističe zamjenik župana Roman Rosavec,  sredinom srpnja PP Lonjsko polje trebao bi dobiti i svoja četvrta vrata. „To će biti još jedan ulaz u Lonjsko polje s moslavačke strane. Kao što smo prošle godine u svibnju kod polaganja kamena temeljca naglasili, tijekom ove godine očekujemo i samo izgradnju centra. Radovi teku prema planu, sad se već mogu vidjeti osnovne konture objekta koji će uistinu biti reprezentativan i dosta značajan za ovaj dio Moslavine, Grad Popovaču, ali i cijelu Sisačko-moslavačku županiju.“

Projektom se osim izgradnje posjetiteljskog centra  predviđaju i novi turistički, edukativni i interaktivni sadržaji poput osam vidikovaca koji bi se izgradili na lokacijama na području cijelog Parka, čamaca na solarnu energiju i električnih bicikala. Izradila bi se i studija upravljanja posjetiteljima, postavio bi se sustav za praćenje broja posjetitelja te nova signalizacija.

„Vrijednost i važnost ovog objekta nije samo u promociji Lonjskog polja već i kulture i načina življenja ovog dijela Moslavine. Kvalitetan suživot prirode i samih stanovnika poznat je ovdje već naraštajima, a stvaranjem dodatnih prostora za lokalna Obiteljska poljoprivredna gospodarstva dobit ćemo zaokruženu priču“ – zaključio je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec. Uz sredstva iz EU fondova, projekt izgradnje posjetiteljskog centra financiraju i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Grad Popovača, Sisačko-moslavačka županija i  Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.