Održana Konvencija zadruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je u Topuskom  Konvenciju zadruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s ciljem pružanja podrške hrvatskim braniteljima-zadrugarima i njihovim nastojanjima za prevladavanjem prepreka i poteškoća na putu uspješnog pozicioniranja na tržištu organizira Konvenciju.

Na ovogodišnjoj konvenciji tema je bila djelovanje braniteljskih udruga i akutalnosti iz zadružnog poduzetništva, a  nazočili su joj ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Ministar Medved je podsjetio da je u Hrvatskoj aktivno 267 braniteljskih zadruga i OPG-a u kojima je zaposleno oko 4.600 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji: „Danas smo se osvrnuli na nekoliko bitnih pitanja. Analizirali smo čitav spektar dosadašnjih mjera koje smo proveli, modele korištenja fondova sredstava iz EU i međusobnu suradnju naših gospodarskih subjekata. Želim izdvojiti suradnju koju smo prije dvije godine potpisali s Podravkom gdje smo naše braniteljske zadruge usmjerili da svoje proizvode plasiraju njima. S ponosom mogu istaknuti da smo u ove dvije godine imali preko 20 milijuna prometa naših zadruga prema Podravci. Samo u 2019. godini 11,5 tona proizvoda što su proizvele ruke naših hrabrih i vrijednih branitelja“ – istaknuo je ministar pozvavši sve hrvatske branitelje koji imaju mogućnost i zemljište da se organiziraju, udruže i uključe u proces suradnje s gospodarskim subjektima.

Župan Ivo Žinić zahvalio je ministru i Ministarstvu što su odabrali Topusko i županiju za ovogodišnju Konvenciju i na svemu što čine za hrvatske branitelje: „Imamo 40-ak zadruga, od toga 10-ak braniteljskih, koje su također koristile poticajna sredstva za osnivanje braniteljskih zadruga, ali i sve ostale programe kako bi mogli proširiti svoju proizvodnju i poboljšati plasman. Županija određenim poticajnim mjerama OPG-ima, ali i zadrugama omogućavamo da mogu plasirati svoje proizvode. Tako da i u našem lancu „Kupujmo lokalno“ u kojemu su dućani „Pun ceker“ ima proizvoda hrvatskih branitelja i njihovih zadruga. Tako smo htjeli pomoći da branitelji i članovi njihovih obitelji imaju gdje raditi.“ Veliki je to doprinos i zaposlenosti, koja nikad nije bila veća, naglasio je Žinić.

Prije početka Konvencije, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Sisačko-moslavačke županije položila su vijence i zapalila svijeće kod spomen obilježja ispred zgrade Općine Topusko.