Obustava rada škola, vrtića i fakulteta na dva tjedna u cijeloj Hrvatskoj

Zbog koronavirusa od ponedjeljka 16. ožujka obustavlja se rad u svim osnovnim i srednjim školama, fakultetima i dječjim vrtićima u Republici Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite u Banskim dvorima iznio je na konferenciji za novinare strože mjere u borbi protiv koronavirusa, između ostalog i obustavu nastave u osnovnim i srednjim školama na dva tjedna. Isto vrijedi i za fakultete, a zatvaraju se i vrtići. Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se na pojačanu potražnju u trgovinama, poručujući da ne treba dovoditi u pitanje sigurnost opskrbe.

 Za one koji nemaju mogućnosti ostaviti djecu nekome na čuvanju ili samu kod kuće, bit će osiguran njihov prihvat u vrtićima i školama, gdje će i dalje biti djelatnici tih ustanova, rekao je Plenković.

Ujedno, premijer je apelirao na sugrađane starije dobi da budu posebno oprezni, kao najrizičnija skupina, te da vode ‘disciplinirani način života’ kako bi se dodatno limitirale posljedice epidemije koronavirusom.

Premijer je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima koji ulažu maksimalne napore u suzbijanju zaraze.

‘Odgovornost svakog građanina, samodisciplina je bitan element koji će utjecati na brzinu širenja epidemije. Pozivam na pažljivo slušanje uputa epidemiologa i stručnjaka za javno zdravstvo. Stožer civilne zaštite nastavit će s aktivnostima i redovitim brifinzima za hrvatsku javnost, a mi ćemo se također sastajati jednom dnevno’, rekao je premijer Plenković.

Dodao je da je u Hrvatskoj trenutno dijagnosticiran 31 slučaj zaraze, a ‘dobro je što su svi oni generirani dolaskom nekoga iz drugih zemalja’.

Dinamika širenja zaraze u Hrvatskoj bitno je sporija nego drugdje, što premijer tumači time što su odavno poduzete prve mjere u suzbijanju.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da ‘ako je u nekom trenutku neka polica ispražnjena’, ne treba dovoditi u pitanje sigurnost opskrbe.

‘Učinit ćemo sve da se osigura cjelokupno funkcioniranje opskrbe i cijelog društva’, rekao je Marić. (izvor: Jutarnji list)