Nastavlja se obnova županijskih cesta

U sjedištu Sisačko moslavačke županije, župan Ivo Žinić potpisao je s čelnicima osam jedinica lokalne samouprave, ugovore o ovogodišnjem zajedničkom financiranju izvanrednog održavanja 40 kilometara županijskih i lokalnih cesta u omjeru 50/50 posto, a ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna.

Ovakav model financiranja provodi se već četiri godine i na taj način obnovljeno je u protekle tri godine više od 200 kilometara županijskih cesta, podsjetio je župan Ivo Žinić. „Županijske ceste jesu županijske, i često u razgovoru čujem pa to su županijske ceste, ali većina cesta u ispravnom katalogiziranju ne bi ušla u tu kategoriju. Nekakvo geslo prije tri godine je bilo da nećemo sa sirotinje prebacivati na još veću sirotinju već idemo probati zajedničkim radom obnoviti neke ceste koje su ponegdje bile katastrofalne i rezultati su vidljivi. Kad napravite i poneki kilometar ceste već je to veliki pomak, naročito ako asfaltirate kroz naselje.“

Ugovori su sklopljeni s gradovima Kutinom, Petrinjom i Popovačom i općinama Dvor, Martinska Ves, Lekenik Lipovljani i Donji Kukuruzari.

U ime potpisnika Ugovora Županiji je zahvalio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuvši kako je rezultat suradnje sa ŽUC-om, barem u Gradu Kutini, izuzetno dobar. „Od 90 km županijskih cesta koje se nalaze na području Kutine mi smo veći dio obnovili. Te ceste su se nalazile u prigradskim naseljima i naravno da je stanovništvo osjetilo pomak koji smo napravili zajedničkim radom u proteklih nekoliko godina, a ove godine ćemo zajednički uložiti 2 milijuna kuna i obnoviti 3 km ceste. Uložit ćemo u radove na četiri dionice županijskih cesta, LC 37139 Malo Vukovje – Gojlo, LC 33073 Jamarice-Janja Lipa, LC 33069 Repušnica – do željezničke postaje te LC 33071 Kutina – Mišinka.“

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković istaknuo je kako je na području Grada Popovače riječ o ukupnoj duljini 3,05 km. „Ugovorom su obuhvaćena mjesta Popovača – dionica od Ulice bana Josipa Jelačića prema kolodvoru, Osekovo – od nadvožnjaka A3 prema centru Osekova, Ribnjača i Voloder – od Ž3124 prema kolodvoru, a procijenjena vrijednost radova iznosi 1.800.000,00 kuna“.

Kako je istaknuo zamjenik ravnatelja Županijske uprave za ceste Mario Posavec, radovi će početi 15. travnja.