Ministarstvo kulture podržat će projekt uređenja podrumskog dijela Muzeja Moslavine

Ministrica kulture RH Nina Koržinek Obuljen posjetila je Kutinu, točnije Muzej Moslavine kojem predstoji uređenje. Muzej Moslavine ove godine obilježava 60 godina postojanja, a velika obljetnica bit će u znaku uređenja podrumskog prostora koji je trenutno u lošem stanju, a u značajnoj mjeri može unaprijediti rad ove ustanove.


Grad Kutina već je započeo rad na uređenju Muzeja Moslavine u kojem su krajem prošle godine kompletno obnovljene instalacije, te obavljeni unutarnji radovi uvrijednosti 150.000 kn. Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić šetnjom kroz muzejske odjele upoznala je ministricu sa svim dosadašnjim zahvatima u Muzeju Moslavine, a sa bogatim stalnim postavom Muzeja i Galerije ministricu su upoznali kustosi i voditelji etnološkog, povijesnog, arheološkog i galerijskog odjela Muzeja Moslavine.


Podrumski prostor koji se nalazi ispod Muzeja Moslavine u lošem je stanju, te prije svega treba riješiti problem vlage. Nakon toga otvaraju se mogućnosti za uređenje ovog iznimno lijepog prostora koji u kulturnom smislu predstavlja značajan potencijal.

Muzej Moslavine ima velik broj eksponata, te treba novi prostor za pohranu kako bi se isti i sačuvali na odgovarajući način. Ovaj obuhvatan projekt vrijedan je oko 3,5 mln kn,a dobar dio dokumentacije je gotov, ističe ravnateljica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić.


“Završeni su idejni i glavni projekti i čekamo građevinsku dozvolu. Nismo htjeli čekati da nam prođe cijela godina da možemo aplicirati na projekt nego smo tražili sredstva za sanaciju temelja pa je nešto osigurao Grad i nadamo se da će nešto i Ministarstvo kulture, da možemo krenuti s onim što je prijeko potrebno. U sklopu projekta bitno nam je povezati gornji i donji kat Muzeja”, ističe Jasmina Uroda Kutlić.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio je ministrici na dolasku i podršci u ovom projektu. “Upoznali smo ministricu sa svim radovima koje smo izvršili dosad i koristim ovu priliku da zahvalim ministarstvu kulture koje nam je pomoglo i u dosadašnjim projektima. Nadamo se da će tako biti i sljedeće godine kako bi zajedno mogli realizirati ovu obnovu i time podići na još veću razinu rad našeg muzeja”, ističe gradonačelnik.

Ministrica Obuljen pohvalila je rad kutinskog Muzeja i naglasila kako je dobro da se razmišlja o njegovom uređenju. “Muzej Moslavine čuva zanimljive zbirke i u tom smislu bi se dobio prostor u kojem će se moći prezentirati dosta onoga što je danas skriveno u depoima. Istovremeno će se i dobiti prostor za edukativne i druge aktivnosti. Muzej i Knjižnica čine srce grada, čuvaju našu baštinu, a ovo je prilika i za razne druge programe koji će privući posjetitelje i nadamo se da će se ovi ambiciozni programi Muzeja Moslavine i Grada Kutine zajednički i realizirati” zaključila je ministrica Koržinek-Obuljen.