Žene zaposlene u projektu Žena nije sjena Udruge OSI Kutina stekle zanimanje geronto domaćice

Žene zaposlene u okviru projekta „Žena nije sjena“ kojeg Udruga OSI Kutina provodi kroz nacionalni program zapošljavanja žena „Zaželi“ završile su edukacija i stekle zanimanje geronto domaćice te su im na prigodnoj svečanosti uručena i uvjerenja o završenom osposobljavanju koje je provedeno u suradnji s Pučkom otvorenim učilištem Kutina. Novo zanimanje ženama će biti upisano u radnu knjižicu pa se nadaju da će biti konkurentnije na tržištu rada.

     Kroz projekt „Žena nije sjena“ zaposleno je 10 žena iz teže zapošljive skupine te pružaju pomoć u 50 kućanstava na području Grada Kutine, Grada Popovače, Općina Lipovljani i Velika Ludina, s pripadajućim naseljima. Zaposlene žene rade na poslovima pomoći i brige za starije osobe s invaliditetom te članove Udruge.

Žene koje su završile program osposobljavanja i stekle novo zanimanje izrazile su zadovoljstvo ovim edukativnim programom. Novostečeno znanje već primjenjuju u svom svakodnevnom radu sa korisnicima usluga iz programa Žena nije sjena.

Svaka od zaposlenih žena brine o 5 starijih, bolesnih i usamljenih građana. Sve se žene nadaju da će se program nastaviti i nakon njegova završetka za godinu dana, ali ako se to i ne dogodi optimistične su da će s uvjerenjem o uspješnom završetku edukacije i novim zanimanjem u radnoj knjižici imati bolju priliku za pronalaženje zaposlenja na tržištu rada.

     Udruga OSI Kutina uspješno je prijavila i ostvarila financijsku podršku u iznosu 2.015.546,69 kn bespovratnih sredstava u 100% iznosu financiranja od strane davatelja sredstava. „Zaposlene su žene iz evidencije HZzZ-a s najviše srednjom stručnom spremom s naglaskom na starije od 50 godina, žrtve nasilja, samohrane majke, žene s invaliditetom i sl. na razdoblje od 24 mjeseca.“, rekla je voditeljica projekta Martina Jurišić.

Ovaj se projekt provodi kroz ” Zaželi – program zapošljavanja žena” financiran u okviru Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Program je u skladu se europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena.