Skupština Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine

Gradski savez KUD-ova Grada Kutine nastavit će s uspješnim radom i u 2020. godini i njegovi se članovi već sada pripremaju za nadolazeće aktivnosti – zaključeno je na jučer održanoj Skupštini u Arcus klubu koju je otvorio predsjednik Gradskog saveza KUD-ova Darko Preglej.


  Tajnica Gradskog saveza KUD-ova Jasminka Molnar predstavila je izviješće o radu u 2019. godini koje je objedinilo rad 10 kulturno umjetničkih društava koja djeluju u sklopu Saveza.
 

Svi oni rade u 10 folklornih skupina, 9 tamburaških orkestara, 9 pjevačkih skupina, 9 dječjih folklornih skupina, 4 dječja tamburaška sastava ili orkestra, te 1 puhački orkestar.
  

Gradski savez KUD-ova tijekom protekle godine organizirao je niz značajnih gradskih ali i županijskih smotri folklora koje su imale odjeka i na izlučnim natjecanjima na najznačajnijim hrvatskim smotrama poput Vinkovačkih jeseni i Đakovačkih vezova. Moslavina se tijekom niza godina truda svih članica Gradskog saveza KUD-ova afirmirala na folklornoj sceni Hrvatske, a moslavački folklor i narodna nošnja zahvaljujući upravo njihovim nastupima postali su poznati i u udaljenijim dijelovima Hrvatske, ali i šire.
 

I ove godine nastavit će se s daljnjim razvojem amaterizma, te organiziranjem i sudjelovanjem na smotrama, ali i poticanjem i usmjeravanjem KUD-ova na pisanje projekata kako onih na nivou Grada, tako i na nivou Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva kulture – najavila je Jasminka Molnar koja je tom prilikom pohvaljena za angažman na unaprjeđenju rada Saveza. Već 26.04. Kutina će biti domaćin županijske Smotre dječjih tamburaških sastava, te Dječje smotra folklora, a ove godine 10.05. bit će održana jubilarna 40. smotra folklora Moslavine. Smotra pjevačkih skupina Moslavine održat će se 15.11.
 

Gradski je savez KUD-ova tijekom prošle godine unaprjeđivao rad članova KUD-ova kroz razne edukativne radionice realizirane putem projekata, koje su članovi pohvalili te se organizacija takvih edukacija najavljuje i za ovu godinu.

Skupu se obratila Slavica Moslavac u ime Zajednice udruga u kulturi SMŽ koja je svim kolegama dala podršku u daljnjem radu, uz naznaku da prate natječaje sa svih razina kako bi lakše mogli isfinancirati željene aktivnosti.


Članove Gradskog saveza KUD-ova pozdravio je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je zahvalio svima na njihovom doprinosu njegovanju tradicije i baštine moslavačkog kraja.
 

Grad Kutina izdvaja 174.000,00 kn iz proračuna za Gradski savez KUD-ova, no nerijetko se događalo da se sredstva dotiraju i izvan tog proračuna, za potrebe pojedinih događaja. Gradonačelnik je zamolio članove KUD-ova da se drže financijskog plana što je više moguće kroz Zajednicu KUD-ova, kako ne bi bilo problema pri reviziji koja na to upućuje. „Postoji mogućnost rebalansa proračuna kroz koji možemo utjecati na povećanje sredstava Gradskom savezu ukoliko to bude nužno, kako bi se kroz Gradski savez ostvarile sve vaše planirane aktivnosti koje podržavamo i pohvaljujemo “, rekao je Babić. Posebno je pohvalio rad s najmlađima koji aktivno rade i nastupaju, te na taj način promiču i ime svoga grada u Hrvatskoj i svijetu.