Radionica vanjskog učenja u OŠ Ludina

Igor Žilić, učitelj OŠ Ludina, u sklopu Erasmus + projekta Evalu8 bio je na seminaru o Vanjskom učenju (Outdoor education for all) u Portugalu. Stečena znanja i vještine prenosi na svoje učenike, a na radionici o Vanjskom učenju koja je održana prošlog tjedna predstavio je ciljeve ove teme te učitelje i djelatnike OŠ Ludina pobliže upoznao s dobrobitima boravka učenika u prirodi. Prezentirao je neke aktivnosti i igre koje je naučio u Portugalu kako bi ih i ostali učitelji mogli koristiti u radu.

„Doba digitalne tehnologije odvojilo je još više djecu od prirode i same aktivnosti u prirodi stoga je vrlo važno da i u školi postoji ravnoteža između uporabe digitalnih uređaja i fizičke aktivnosti učenika. Osobito je dao naglasak na što češćem provođenju vremena na zraku učeći u prirodi u aktivnostima primjerenima njihovoj dobi.  Neposredan kontakt prirode te aktivna nastava mogu biti odlična alternativa zatvorenom prostoru i ekranima. Iako ima puno izazova ponekad je potrebno napraviti iskorak iz okvira te organizirati učenje u vanjskoj učionici“ – istaknuo je Žilić.

U sklopu radionice učitelji su riješili upitnik te tako doznali koliko su i sami povezani s prirodom, a na kraju su u aplikaciji Google Forms riješili i Evaluacijski upitnik o prezentaciji Vanjskog učenja. Svi zajedno igrali su i igru „Drakule“ u dvorištu škole.