Predavanje Pomoćnici u nastavi (PUN) u Tjednu psihologije

POU Kutina uključilo se u nacionalno obilježavanje 13. tjedna psihologije s predavanjem na temu Pomoćnika u nastavi (PUN) dobrih strana ali i problema koji se javljaju u radu.

U Arcusu se okupio popriličan broj zainteresirane javnosti: od zaposlenih Pomoćnika u nastavi, predstavnika Grada, koordinatora PUN u školama, predstavnika Udruga, roditelja i učenika, koje je na početku predavanja pozdravila ravnateljica POU Jasminka Molnar. Pohvalila je zainteresiranost za ovu temu i istaknula kako se u POU Kutina od 2018. godine osposobilo 54 Pomoćnika u nastavi kroz 5 obrazovnih razreda, uz pomoć vrlo kvalitetnih stručnih suradnika, što rezultira i visokim postotkom zapošljavanja.
Provedba osposobljavanja PUN u trajanju od 218 sati verificirana je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i u POU Kt je cjenovno najpovoljnija, zahvaljujući susretljivosti osnovnih škola i izvrsnoj suradnji u provedbi praktičnog dijela nastave.

Voditeljica predavanja Tajana Sikaček, psihologinja je u OŠ S. Kefelje i koordinatorica školskih aktivnosti PUN, te vanjska suradnica POU Kt na provedbi programa Pomoćnika u nastavi.
Na predavanju je, nakon uvodnog izlaganja, iznijela rezultate provedene ankete koji pokazuju kako su Pomoćnici u nastavi uistinu od velike pomoći, ne samo u komunikaciji i socijalnoj uključenosti djece u redovne školske aktivnosti, već i poboljšanju njihovih obrazovnih postignuća.
Rad PUN visoko su ocijenjenile stručne službe škola, nastavnici, učenici i roditelji.
Na kraju predavanja svoje iskustvo, probleme i pohvale izložile su Ana Borić, pomoćnica u nastavi s višegodišnjim radnim iskustvom, te Iva Habazin, nastavnica iz OŠ Kefelje koja je svoje viđenje podijelila kao majka i kao nastavnica.

U raspravu su se aktivno uključili i roditelji, predstavnici udruga ali i sami pomoćnici koji su zaključili kako Pomoćnici u nastavi zaslužuju bolji, priznatiji i financijski sigurniji status u školskom i gradskom sustavu obzirom na niz dobrobiti koje pružaju.