Obilježen Svjetski dan bolesnika

Povodom Svjetskog dana bolesnika u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača održana je javnozdravstvena akcija mjerenja krvnog tlaka, razine šećera i kolesterola u krvi.

Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače svake godine, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II., 13. svibnja 1992. godine s ciljem poticanja svih nas da promislimo o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele.

U prostoru višenamjenskog polikliničkog dijela bolnice, Tim za prevenciju Neuropsihijatrijske bolnice uz provođenje ove akcije, zainteresiranima je dijelio edukativne materijale te stručne savjete.

Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice prim. Marina Kovač dr. med., te naglasila važnosti psihološke i emocionalne podrške oboljelima i njihovima članovima obitelji, ne samo od stručnih zdravstvenih radnika, već i svih onih koji sudjeluju u brizi za zdravlje u zajednici. Bolesnik ima samo jednu želju, a to je da ozdravi, u tome mu pomaže lijepa riječ, razumijevanje i uzajamno povjerenje. „Poznati smo kao ustanova koja provodi cijeli niz preventivnih aktivnosti, smatramo to jako važnim. U današnje vrijeme kad je puno rizičnih čimbenika, od stresa, nepravilne prehrane, fizičke neaktivnosti, a da ne spominjemo ovisnosti i povišeni krvni tlak. Sve su to rizici koji u jednom trenutku mogu dovesti do pojave cijelog niza kroničnih bolesti. Pojava bolesti usko je vezana uz preventivne aktivnosti, naime, možemo smanjiti njihov intenzitet, ili ih možemo kad se radi o nekim malignim bolestima, na vrijeme, odnosno što ranije otkriti, a to je opet usko povezano sa ishodom izlječenja te sa daljnjom kvalitetom život oboljelih“ – pojasnila je prim. Kovač.

Događaju su nazočili zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije Roman Rosavec, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković, predsjednik Upravnog vijeća bolnice Danijel Sučija, djelatnici bolnice te građani Grada Popovače i korisnici zdravstvenih usluga Bolnice.

U svom obraćanju gradonačelnik Popovače Josip Mišković naglasio je kako je ova ustanova izuzetno važna za sam Grad. „Riječ je o vrijednom gospodarskom subjektu, ali i ustanovi koja povećava zdravstveni standard građana Popovače, te je važno da Grad potiče sve akcije koje se provode“ –poručio je gradonačelnik.

Rad bolnice i stručnih timova redovito prati i Sisačko-moslavačka županija. Ovoj javnozdravstvenoj akciji odazvao se zamjenik župana Roman Rosavec: „Upravo se ovakvimo obilježbama želi podići svijest šire javnosti o potrebama bolesnika ali i težnja za stvaranjem bolje zdravstvene, odnosno društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb“.