Lutrija energetske obnove obiteljskih kuća

Ministarstvo graditeljstva najavilo je kako će krajem ožujka raspisati natječaj za sufinancirane energetska obnove obiteljski kuća i stambenih zgrada. Razvojna agencija SMŽ SI-MO-RA i Razvojna agencija Grada Kutine Mrav tim su povodom organizirali informativnu tribinu na kojoj su građane upoznali s uvjetima i mogućnostima prijave na ovaj Natječaj.
Izuzetno veliki broj građana iskazao je interes za ovaj Natječaj energetske obnove obiteljskih kuća. Posljednji ovakav natječaj proveden je prije pet godina. Zasad je poznato da će natječaj biti raspisan krajem ožujka kada će biti poznati i svi uvjeti za prijavu. Obiteljske kuće moraju biti legalizirane, upisane u katastar te trebaju imati i energetski certifikat. Za prijavu za Natječaj neće biti potreban projekt energetske obnove obiteljske kuće. Više od toga predstavnici razvojnih agencija SI-MO-RA i Mrav nisu mogli informirati građane. Stoga su svim zainteresiranim građanima i stanarima u stambenim zgradama preporučili da počnu s prikupljanjem potrebne dokumentacije za prijavu na Natječaj.
Ministarstvo graditelja za obnovu kuća predvidjelo je oko 150 mil kn, onodnosno oko 1500 obiteljskih kuća za cijelu Hrvatsku. Vlasnicima obiteljskih kuća sufinancirati 60% energetske obnove s određenim limitima. Tako će npr. za obnovu fasade biti odobravano najviše 350 kn/m2. Nije poznat ni način prijave na Natječaj za energetsku obnovu kuća, pretpostavlja se kako će opet biti riječ o zlosretnom najbržem prstu.
Na kraju informativne tribine građanima je preporučeno da prate stranice ministarstva i posebno otvorenu stranicu energetska-obnova.hr gdje će sve potrebne informacije biti objavljene na vrijeme.