Industrijsko logistička zona u Kutini – spremna za investitore

  Grad Kutina razvija Industrijsko logističku zonu na jugoistoku grada koja predstavlja najveći gospodarski potencijal Kutine obzirom na njezinu veličinu, lokaciju, prometnu povezanost i energetsku opremljenost. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 20 mln kn uzmu li se u obzir sve pripremne radnje poput osiguravanja pristupne ceste i ostale infrastrukture. “Znamo da je ta priča krenula darivanjem zemljišta od strane države RH pa je uslijedio mukotrpan posao uređenja prostorno planske dokumentacije jer je zemljište bilo rascjepkano na više parcela, na više suvlasničkih udjela. Sada smo formirali 74 hektara zemljišta koje smo uredili kroz prostorno plansku dokumentaciju na 6 parcela i pripremili za dolazak potencijalnih investitora na te parcele”, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, na konferenciji za novinare.


Babić navodi i brojne prednosti koje ima Industrijsko logistička zona u Kutini u odnosu na slične zone u drugim gradovima. “Naša ILZ ima posebno dobar prometni položaj uz autocestu A3, u blizini je državne vceste D 45, nalazi se na glavnom željezničkom pravcu HŽ M1, u blizini magistralnog plinovoda i visokonaponske mreže. Kao takva je idealna za izgradnju veće infarstrukture, industrije ili logistike”, ističe gradonačelnik.

Pomoćnik pročelnika za gospodarstvo i voditelj projekata Mišel Novosel rekao je kako je grad pripremio svu projektnu dokumentaciju za infrastrukturu koja dolazi do zone, znači magistralni plinovod i vodovod. Obilaznica je izgrađena. Imamo i kompletnu dokumentaciju za pristupnu cestu zoni i u tijeku je ishođenje građevinskih dozvola. Radi se o 10 projekata, a za neke od njih smo već ishodili građevinsku dozvolu”, rekao je Novosel.


U vrijednost projektne dokumentacije ukupno smo dosad uložili oko 500.000 kn, a ukupna vrijednost kompletne infrastrukture da dođemo do prve parcele je oko 15 mln kn. Nova prometnica unutar zone bila bi oko 5 mln kn.

“Ovo su kapitalna ulaganja u razvoj gospodarstva u gradu Kutini”, istaknuo je pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić. Promidžba Industrijsko logističke zone također je jedan od koraka u privlačenju investitora, a onaj najteži je svakako dobiti kvalitetna ulaganja u Grad Kutinu, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić, te zaključio kako se na tome intenzivno radi. “Ne kažem da ćemo naći investitore preko noći, ali Koalicija na vlasti uložit će maksimalan trud da dobijemo investitore. Razgovore naravno vodimo, ali to su velike kompanije koje s tim ne žele u javnost dok se ne naprave cost benefit analize. U svakom slučaju stojimo na raspolaganju investitorima i nadam se da ćemo imati sreće. To bi značilo i nova zapošljavanja, ne samo za Kutinu nego i širu okolicu”, rekao je Babić.

Uz razvoj Industrijsko logističke zone Grad Kutina ulaže i u poslovne zone. “Prošle godine u poslovnoj zoni 3 prodali smo 5 parcela za privatnike koji žele proširiti svoju djelatnost. Nastojimo stvoriti pozitivno poslovno okruženje koje postižemo i oslobađanjem od komunalnih doprinosa i komunalne naknade i rezultati su vidljivi”, zaključio je pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić.