Gljive su njihova ljubav – Udruga gljivara Ivan Focht iz Kutine

 Udruga gljivara Ivan Focht održala je godišnju skupštinu na kojoj su predstavili izvješća za prošlu i planove za ovu godinu. Predsjednik Skupštine Bernardo Bez rekao je kako je udruga osnovana 2013. godine, te broji 122 člana. Organiziraju gljivarske izlete, izložbe, a u planu je i zajednički projekt gljivarskih društava.

 Udrugu gljivara Kutina osnovali su Zlatko Horvat, Marko Marinšek i Zoran Sruk, a svake godine Udruga se sve bolje razvija. Sve ih veže ljubav prema gljivama i gljivarstvu, rekao je tajnik udruge, Zlatko Horvat. „Mi smo starija populacija i dobro nam je da se krećemo i idemo u prirodu, ali uz to zaljubljenici smo u gljive. Cilj naše udruge je i osvještavanje građana o vrstama gljiva, kako bi se izbjegla trovanja gljivama i primjećujemo da je toga sve manje“, kaže Horvat.


 Na skupštinu gljivara u Kutini došli su i predstavnici gljivara iz drugih gradova Sisačko moslavačke županije s kojima ih veže dobra suradnja. Udruga gljivara Ivan Focht iz Kutine učlanjena je u Savez gljivarskih društava u Zagrebu u kojem djeluju uz još 32 gljivarska društva u RH. Najavili su i zajednički projekt s gljivarskim društvima iz Siska, Gline i Novske oko održavanja gljivarijada u svakoj sredini.

 Recimo i to kako je nedavno na lokaciji Opeka kod Kraljeve Velike pronađena i nova vrsta gljive koja je prvi puta viđena u RH, o čemu će se dalje istraživati u suradnji s institutom Ruđer Bošković.
I za ovu Skupštinu gljivari su pripremili gulaš koji sadrži 6 vrsta gljiva koje su sastavni dio njihove svakodnevne kuhinje.