Blagoslov orgulja u župnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju 16. veljače u župnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage u Popovači, svečano misno slavlje tijekom kojeg su među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata primljeni bogoslovi Fran Bijelić i Jurica Nikolić rodom iz ove župe. Na početku biskup je blagoslovio i nove orgulje, koje su stigle iz Njemačke i zadnjih nekoliko godina su uređivane.

U koncelebraciji bili su rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelko Košćak, odgojitelj vlč. Mislav Kutleša, pomoćni duhovnik vlč. Andrija Miličević, bivši župnik vlč. Mato Draganović i domaći župnik vlč. Ivan Petrović koji je na početku pozdravio sve okupljene. Uz brojne okupljene župljane te rodbinu Frana i Jurice slavlju je nazočilo i dvadesetak bogoslova, članovi Bratovštine bl. Alozija Stepinca te sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa zamjenikom Romanom Rosavcem te gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković.

U homiliji biskup je istaknuo kako ove godine župa Popovača slavi 75 godina od kako ju je ustanovio i sagradio crkvu današnji suzaštitnik bl. Alojzije Stepinac. Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je poručio kako ona poučava o Božjoj mudrosti koju i mi trebamo slijediti. „Ako hoćeš možeš držati zapovijedi, u tvojoj je moći da budeš vjeran’ (Sir 15,15). Ova rečenica starozavjetnog mudraca Siraha odiše optimizmom, vjerom u čovjekovu volju: ako hoćeš možeš! No, nije sve u našoj, ljudskoj moći. Puno toga ovisi u našem životu o drugima, o okolnostima u prirodi, u društvenim zbivanjima…“

Na kraju homolije biskup se obratio i bogoslovima: „Čeznemo li za mudrošću Božjom, i molimo li se Duhu Svetom, primit ćemo one darove koji su nam potrebni da budemo iskreni i pravi učenici Krista, Učitelja. To želim i vama, dragi Fran i Jurica, da izabirete uvijek u životu Božju mudrost, da budete vjerni i da vaša riječ bude „Da“ Bogu i da tu riječ cijelim svojim životom potvrđujete. Tako ćete biti sretni ljudi, a i oni kojima ćete biti poslani u vama će imati potporu i uzor, vođu i brižnog slugu. To je ispravno shvaćanje svećeničke službe prema kojoj težite i na koju se pripremate, a ovim vam današnjim događajem Crkva otvara širom vrata da ju mognete i ostvariti“ – poručio je biskup kandidatima te zaželio da im život bude poput blagoslovljenih orgulja koje svojom skladnom glazbom podupiru pjevanje, tj. slavljenje Boga. „Tako i vi proslavljajte svojim životom i službom Boga i veselite Crkvu njegovu. Lijepo nas sviranje orgulja i pjevanje na slavu Bogu uzdiže, omogućuje nam da smo u molitvi bliže Bogu. No zato instrument mora biti ugođen, svi tonovi skladni i čitava izvedba simfonična tj. u suglasju. Tako i vi, a i svi mi, braćo i sestre, trebamo svojim životom pjevati skladnu pjesmu Bogu, proslavljati ga i veseliti Crkvu Božju. Neka nam u tome pomogne bl. Alojzije Stepinac i sv. Alojzije Gonzaga“ – poručio je biskup.