U Zimskoj školi folklora 120 polaznika iz cijeloga svijeta

Grad Koprivnica domaćin je tradicionalne Zimske škole hrvatskoga folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održava već 26. godinu.

Na programu su pjesme, plesovi i glazba Panonskoga područja, a jedna od predavačica bila je i prof. Slavica Moslavac. Gotovo 120 polaznika iz Hrvatske i cijelog svijeta tako je naučilo nekoliko pjesama, šetanih kola i plesova Sjeverne i Južne Moslavine, Posavine, Banovine i Bilogore, a upoznalo se i s tradicijskim instrumentima i narodnim nošnjama toga kraja.

Programski voditelj škole jest Andrija Ivančan, koji vodi plesnu sekciju, voditelj tamburaške sekcije je Tibor Bün, a gost predavač maestro Siniša Leopold, a voditelj sekcije tradicijskih glazbala je Vjekoslav Martinić. Dodajmo kako će jedna od predavačica biti i Katica Tomac, ona će polaznicima prezentirati plesove Zapadne Slavonije.

Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava kako u Hrvatskoj tako i u hrvatskomu iseljeništvu te među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama i okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz domovine i svijeta. Svake godine sve je veći broj polaznika iz Sisačko-moslavačke županije, a posebice iz Moslavine, što je ujedno i pokazatelj kako tradicijska baština u ovom kraju ima svoju bududćnost.

Osim stručnog i nastavnog programa, u večernjem terminu za polaznike je pripremljen i bogati kulturno-umjetnički program tako da će se, među ostalima, predstaviti i najuspješnije tamburaške skupine, a među njima i ona KUD-a „Repušnica“.

Stečeno znanje i umijeće polaznici će pokazati završnom svečanom koncertu u nedjelju, 12. siječnja  2020. u novouređenoj dvorani Domoljub s početkom u 20.00 sati.

Fotografije: Snježana Jurišić, HMI; Slavica i Lana Moslavac; Tibor Bün