Na Zimskoj školi folklora sve više sudionika iz Moslavine

U Koprivinici je proteklog vikenda svečanim koncertom polaznika uspješno završena još jedna Zimska škola hrvatskoga folklora.

Škola je to koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održala 26. godinu, a 120 polaznika iz Hrvatske i svijeta učilo je o pjesmama, plesovima i glazbalima Panonskoga područja. Programski voditelj škole jest Andrija Ivančan, koji je vodio plesnu sekciju, voditelj tamburaške sekcije bio je Tibor Bün, a voditelj sekcije tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić.

Među predavačima vrijedi istaknuti Katicu Tomac koja je prezentirala pjesme i plesove Zapadne Slavonije, te prof. Slavicu Moslavac koja je prezentirala baštinu Sjeverne i Južne Moslavine, Posavine, Banovine i Bilogore, dok je nastavu korepetirala Lana Moslavac.

Osim stručnog i nastavnog programa, u večernjem terminu za polaznike je pripremljen i bogati kulturno-umjetnički program, pa su polaznici imali priliku izrađivati tradicijski nakit, upoznati se s običajima lokalnih društava, a na predavanju prof. Siniše Leopolda „Od samice do Muzičke akademije“ predstavljene su im i najuspješnije tamburaške skupine, među kojima i ona KUD-a „Repušnica“.

Podsjetimo kako je Škola hrvatskoga folklora namijenjena ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava kako u Hrvatskoj tako i u hrvatskomu iseljeništvu te među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama i okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz domovine i svijeta. Svake godine sve je veći broj polaznika iz Sisačko-moslavačke županije, a posebice iz Moslavine, što je ujedno i pokazatelj kako tradicijska baština u ovom kraju ima svoju budućnost.