Gradonačelnik Popovače održao 15. prijem svećenika

Već tradicionalno, petnaestu godinu za redom gradonačelnik Josip Mišković je sa svojim suradnicima održao prijem svećenika s popovačkog područja.

Ovogodišnjem prijemu koji organizira Ured gradonačelnika Grada Popovače prisustvovali su biskup sisački mons. Vlado Košić, te župnici Ivan Petrović iz Popovače, Marijan Štingl iz Volodera i Mato Sukalić iz Velike Ludine, kao i dekan Kutinskog dekanata, vlč. Ivan Benković iz Repušnice. Svi oni zajedno istaknuli su izuzetno dobru i ugodnu suradnju civilne i crkvene vlasti, posebice biskup koji je pohvalio ovu jedinstvenu inicijativu. Također, naglasio je da Moslavina u odnosu na ostala područja u županiji i trend iseljavanja ima potencijala za zadržavanje svojih stanovnika, a u tom je kontekstu iseljavanja potrebno promijeniti raspoloženje vjernika te naglašavati prednosti ovog kraja.

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković napomenuo je kako na području Grada Popovače djeluje pet Župa, uz Popovaču, Voloder, Osekovo i Gornju Jelensku, jednim djelom ovdje djeluje iz Župa Ludina.

Mišković je dodao i kako se protekle godine, uz redovnu potporu za djelatnosti župa gdje svaka župa dobiva oko 20 tisuća kuna, ulagalo i u sakralne objekte, a isto se planira i tijekom 2020. godine. „Prošle godine dosta se financijskih sredstava uložilo u Kapelicu sv. Fabijana i Sebastijana u Donjoj Gračenici, a obilježili smo i njenu 300-tu obljetnicu. Bilo je tu i radova u Gornjoj Jelenskoj, Voloderu, Popovači i Osekovu, a u to smo uložili 200 tisuća kuna. Isto ćemo nasatviti i u ovoj godini. Već smo zaprimili nekoliko zahtjeva za kapitalna ulaganja u naše župe koja ćemo ostvariti kao i svih ovih godina sukladno mogućnostima gradskog proračuna, a osim toga, uz pomoć Turističke zajednice značajna će se sredstva uložiti i u obilježavanje zaštitnika pojedinih mjesta“ – pojasnio je gradonačelnik Mišković.

Na prijemu svećenika spomenuto je kako su popovačku i volodersku župu preuzeli novi župnici čiji su utisci za sad vrlo pozitivni. „U Popovači, nakon što sam obavio blagoslov po svim kućama, imamo 1200 obitelji, od čega ih je oko 110 vikendaša. Povećan je broj ispovijedi po kućama, ali nažalost i broj potrebitih što ćemo pokušati pokriti sa župnim Caritasom“ – izjavio je popovački župnik Ivan Petrović. Voloderski župnik Marijan Štingl istaknuo je kako u voloderskoj župi koja obuhvaća Voloder, Donju i Gornju Gračenicu ima 1097 obitelji, od čega velik broj djece i mladih koji su vrlo aktivni u župi. Velikoludinski župnik Mato Sukalić također je istaknuo kako su statistički podaci slični prošlogodišnjim, blagoslovljeno je 697 obitelji, zajednica je sve aktivnija, a posebno je pohvalio novoosnovani Župni caritas, koji izuzetno puno brige posvećuje staračkom samačkom stanovništvu i potrebitima. Što se tiče statistike rođenih, umrlih i vjenčanih po župama u protekloj godini poprilično su zadovoljavajući podaci, no u svim župama naglašen je povećan broj potrebitih.