V. Sajam volontiranja Zaklade Sandra Stojić

Zaklada Sandra Stojić organizirala je V. Sajam volontiranja na kojem su Udruge s područja Grada Kutine i SMŽ predstavile svoje aktivnosti i rad s volonterima. Na taj način u Kutini je sad već tradicionalno obilježen Međunarodni dan volontiranja.
Sajam je počeo performansom na Trgu dr. F. Tuđmana u kojem su učenici kutinski osnovnih škola i SŠ T. Ujevića zajedno s sudionicima Sajma poslali zajedničku poruku svim građanima o važnosti volontiranja kako za pojedince tako i za lokalnu zajednicu te su pozvali sve građane da se uključe u ovu plemenitu i humanu aktivnost.
Zahvalila im je Biserka Stojić Upraviteljica Zaklade Sandra Stojić.

Biserka Stojić, upraviteljica Zaklade Sandra Stojić

Sudionicima programa na središnjeg trgu zhvalio je i čestitao gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. „Ponosni smo što smo Društvo koje se ističe po volonterskom radu i značajnom broju naših građana koji sudjeluju u humanim nastojanjima darivajući sebe za bolji, humaniji i sretniji život u našem gradu. Vi ste dokaz kako se znanjem, dobrotom, idejama, pozitivnom energijom i nesebičnošću, može pokretati svijet i pomagati potrebitima.“, rekao je gradonačelnik Kutine.

U svijetu su volonterstvo i volontiranje definirani na različite načine i imaju različite dimenzije, ali se može slobodno reći kako je u svojoj najširoj definiciji volonterski rad neplaćeno, nekarijerističko, neprofitno, slobodno izabrano djelovanje koje se javlja u različitim oblicima. O tome se govorilo u raspravi za okruglim stolom u kojoj su sudjelovali predstavnici udruga koje se bave volonterskim radom na području Grada Kutine i SMŽ. Volontiranje, kao dobrovoljna aktivnost, je prije svega sloboda izbora, a sloboda je osnovna težnja ljudske civilizacije i temeljno obilježje demokracije. Osim toga, volonterstvo u sebi sadrži potencijal izgradnje suosjećanja i solidarnosti s drugima i drugačijima. Istaknuto je to u raspravi te je naglašeno kako volontiranje unapređuje lokalnu zajednicu i donosi novu vrijednost.

Biserka Stojić, upraviteljica Zaklade Sandra Stojić

U Kutini se također osjeća pad interesa za volontiranjem, ali stanje još uvije nije tako loše. Stoga su se svi sudionici rasprave za okruglim stolom pridružili kutinskim učenicima u pozivu građanima da se uključe u dobrotvorni rad i na taj način doprinesu izgradnje boljeg društva.