U nedjelju ponovo sv. misa u kutinskoj župnoj crkvi

U župnoj crkvi sv. Marije Snježne u Kutini završeno je betoniranje nosive betonske ploče u glavnoj lađi crkve. Tako je završena prva faza radova hidroizolacije crkve. Tako će nakon tri mjeseca u kutinskoj crkvi ponovo biti služene sv. mise. Nakon stanke prve mise bit će prikazane u nedjelju, 15. prosinca u 9:30, 11 i 18 sati.

Kutinska župna crkva sv. Marije snježne, nacionalni je spomenik kulture prve kategorije i jedna od najljepših baroknih crkvi u Hrvatskoj.
Krajem ljeta započeli su radovi hidroizolacije u glavnoj lađi crkve kako bi od vlage zaštitili zidovi i freske u crkvi te smanjiti vlažnost u crkvi. Ubrzo nakon početka radovi su zaustavljeni zbog pronalaska grobova ispod podignutih podova crkve. „Pretpostavlja se kako je riječ o grobovima iz 1334. godine. Naime, očito je kako je u okolici tadašnje crkve iz tog vremena bilo groblje, a i u kasnijim razdobljima. Arheolozi i konzervatori sondirali su grobove te će biti izrađen projekt kako se ne bi zadiralo u grobove i pokojnici ostali dostojno pokopani.“, rekao je tada vlč. Mato Draganović, kutinski župnik. Rok za izvođenje radova hidroizolacije crkve je 40 radnih dana, a završetak radova ovisi o završetku arheoloških istraživanja.
Vrijednost sadašnjih radova je u visini 780 tisuća kn. Kutinska župa sudjeluje sa 480 tisuća kn, Ministarstvo kulture dodalo je 100 tisuća kn, Grad Kutina 50 tisuća kn te SMŽ 150 tisuća kn.
Novi kutinski župnik nada se kako će u kutinski župu unijeti novi žar novi duh u sve pore pastoralnog života. „Zato moramo obnoviti i naš duhovni dom!“ ističe vlč. M. Draganović te dodaje kako je spreman i na veliki posao obnove crkve. Nakon hidroizolacije crkve i postavljanja centralnog i podnog grijanja kutinski župnik kaže kako je u planu ponovno žbukanje i bojanje vanjskih zidova crkve, obnova orgulja (projekt vrijednosti 200 tisuća eura), zatim je u planu i obova oltara i ispovjedaonica od crvotočine, polako dolazi i vrijeme za ponovno restauriranje freski i štukatura. Obnova crkve trajat će kontinuirano, a župnik M. Draganović dodaje kako će biti potrebno obnoviti i cintor crkve te župnu kuću.
Po dolasku u kutinsku župu u kolovozu ove godine vlč. Mato Draganović rekao je tada kako u kutinskoj župi vidi velike mogućnosti i dubinu duha. „Nastojat ću unijeti i novi žar i novi duh u sve pore pastoralnog života. Ali, koliko ja bio vrijedan bez župljana ne mogu ništa učiniti.“
Tako i u obnovi crkve kutinski župnik očekuje pomoć župljana te dodaje kako će biti mogućnosti da se i građani koji nisu vjernici uključe i daju svoj doprinos u obnovi kulturnog spomenika prve kategorije i simbola Kutine bez kojeg je nezamislivo kulturno ili turističko predstavljanje Kutine. „Najvažnije mi je da ja budem taj koji se neće dati nadmašiti u svojim darivanjima. Kada razvijemo duh brige za kulturu kod vjernika, onda idemo prema građanima.“, ističe kutinski župnik te je najavio kako će on osobno darivati određeni novčani iznos za obnovu crkve.
Ukoliko netko od građana želi sudjelovati u obnovi kutinskog spomenika kulture može to učiniti uplatom donacije na ž. rn. kod PBZ Zagreb IBAN HR4523400091100046931, Župni ured Majke Božje Snježne, Crkvena 65, 44320 Kutina.