Predstavljena prva milijarda uspješno apliciranih projekata u Županiji

Na konferenciji koja je jučer održana u Sisku predstavljeni su rezultati korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. i prva milijarda kuna prijavljenih projekata u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Župan Ivo Žinić sa svojim zamjenicima i direktor SIMORA-e Marijo Čelan imali su iza sebe dva okićena drvca, jedno na kojem su posložene kuglice iz svih fondova i odjela i koje su ukupno „teške“ milijardu i sto milijuna kuna, dok su na drugom drvcu bile kuglice koje su predstavljale OPG-ove, mlade poljoprivrednike, koji su ostvarili potporu iz svih natječaja koji su bili dostupni i na njemu su kuglice koje ukupno simboliziraju 152 milijuna kuna.

Projekti koji su izdvojeni na ovoj konferenciji su poduzetnički inkubator Pismo i razvoj gaming industrije, po čemu je Sisačko-moslavačka županija prepoznata i u cijeloj Hrvatskoj, pa i Europskoj uniji. Trenutno je u izgradnji središnji paviljon županijske bolnice u Sisku, kao i brojni energetski projekti.

Ovo je bila i prilika da župan podsjeti na prvu zadaću koju je dolaskom na čelno mjesto u Županiji zadao svim odjelima i službama. Nime, prije pet godina župan je proglasio „opću mobilizaciju“ na sudjelovanje na natječajima, odnosno rekao je kako se ne smije dogoditi da promakne ijedan natječaj. Plod takvog rada je i ova prva milijarda kuna prijavljenih projekata.

Važno je za uspjeh bilo i imati viziju, rekao je župan, a i hrabrost da se ona predstavi i pokrene. „Milijarda kuna je velik novac, nikad iz vlastitih proračuna to ne bi mogli napraviti. Ali nije to milijarda kuna, to je, vjerujem, tisuće radnih mjesta, to je opstanak mladih ljudi,“ rekao je župan.

Na kraju konferencije pripala mu je čast da stavi na božićna drvca završne kuglice, pa i onu koja simbolizira to veliko postignuće, prvu milijardu kuna prijavljenih projekata.