KLA – predavanje u Mjesecu borbe protiv ovisnosti

Obilježavajući Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15.11 – 15.12 u kutinskom klubu Arcus, Klub liječenih alkoholičara „Kutina“ organizirao je predavanje na temu ovisnosti.

Gost predavač je bio psihijatar dr. Anto Krešo, voditelj odjela za alkoholizam i druge ovisnosti Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot iz Popovače. Dr. Krešo je naveo da pored ovisnosti o alkoholu, duhanu i opijatima postoje ovisnosti o hrani i lijekovima ali i ponašajne ovisnosti u koje spada klađenje, kockanje i pretjerana uporaba interneta.

Tom prigodom je bilo riječi o tome što definira ovisnost, kako nastaju ovisnosti i kakvo je djelovanje ovisnosti na staničnoj razini. Nakon predavanja se razvila rasprava o tome što društvo poduzima da bi se smanjila zlouporaba sredstava ovisnosti i kakva je uloga Kluba liječenih alkoholičara te kako djeluju Klubovi ovisnika o kocki. Bilo je riječi i o tome gdje ovisnici i njihove obitelji mogu potražiti pomoć.

Stručna djelatnica Kluba liječenih alkoholičara, diplomirana psihologinja Mirna Bjelić, pohvalila je suradnju Kluba s Gradom Kutina te Odjelom za društvene djelatnosti, koji financiraju rad Kluba i time pomažu ovoj posebno ranjivoj skupini ljudi i njihovim obiteljima. U ime Grada Kutine predavanju je prisustvovala pomoćnica pročelnika Odjela za društvene djeltanosti, Kornelija Marošević.