60 godina organiziranog dragovoljnog darivanja krvi u Kutini

Gradska organizacija Crvenog križa Kutina, prigodnom je i tradicionalnom svečanošću obilježila 60. godina organiziranog darivanja krvi na području Kutine. Od 1959. do 2019. godine dragovoljni darivatelji krvi u organizaciji Crvenog križa, gradska organizacija Kutina darovali su 57 tisuća 937 doza krvi, što je 52 tisuće 171. lita ove dragocjene tekućine čija jedna kap može spasiti ugroženi ljudski život.

Ivan Sladović, predsjednik gradske organizacije Crvenog križa Kutina čestitao je i zahvalio svim darivateljima krvi na njihovom plemenitom daru i istaknuo važnost darivanja krvi za lokalnu zajednicu, ali i društvo u cjelini.

„Mi smo velika obitelj, velikog srca. Prije svih to su pokazali naši dragovoljni darivatelji krvi, ali i građani koji su se priključili humanitarnim akcijama i projektima koje je u 2018. i 2019. godini provela gradska organizacija Crvenog križa Kutina.“, istaknula je Katica Zeman ravnateljica gradske organizacije Crvenog križa Kutina.

U projektu Fead u 2018. godini prikupljeno je humanitarne pomoći u iznosu 578 tisuća kuna, a ove godine kroz taj je projekt prikupljeno 330 tisuća kn, kroz projekt Zaželi Gradska je organizacije Crvenog križa zaposlila 12 žena i tako omogućila pomoć u kući za 60 starijih, nemoćnih i bolesnih građana.

Kao i svake godine u organizaciji Crvenog križa Kutina i ove su godine provedene 4 redovne akcije dragovoljnog darivanja krvi. Ove godine prikupljeno je 2118. doza krvi, a prošle godine 2243 doze krvi. Sa 6 doza darovane krvi na 100 stanovnika Kutinska je organizacija Crvenog križa tako u samom vrhu u Hrvatskoj. Na području Kutine 89 je darivatelja koji su krv darovali više od 100 puta i jedna darovateljica. Njima i ostalim jubilarcima sa 50, 75 i 125 darivanja krvi uručene su zahvalnice i priznanja.

Posebno priznanje uručeno je Zvonimiru Šimuncu Muheku, koji je rekorder sa 150 darivana krvi.

U ime gradonačelnika Kutine gradskoj organizaciji, dragovoljnim darivateljima i volonterima Crvenog križa čestitao je i zahvalio Željko Tomičić pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine. „Svi vi zaslužujete posebnu zahvalnost svih građana Kutine, jer zbog vas i vaše humanosti Kutina je bolji grad.“, poručio je pročelnik za društvene djelatnosti.