20. obljetnica Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“ Popovača

Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“ Popovača prošle je subote  obilježila 20. obljetnicu postojanja. Osim članova društva proslavi su nazočili popovački gradonačelnik Josip Mišković te predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser.

Bila je to prilika da predsjednik Udruge Igor Kovačević podsjeti na bitne događaje i osobe koje su zaslužne za uspješan rad. „Davne 1999. godine grupa zaljubljenika u vinogradarstvo odvojila se od tadašnje udruge „Lujo Miklaužić“ iz Kutine te osnovala Udrugu vinogradara općine Popovača. Bio je to jedan od ključnih i vizionarskih poteza naših vinara koji su tada vjerovali da vinogradarstvo u našem kraju ima veliki potencijal. Godine 2005. Udruga mijenja ime u Udrugu vinogradara i voćara „Škrlet“. Kao strukovna organizacija udruga danas djeluje na unapređivanju gospodarskog, socijalnog i kulturnog položaja moslavačkih vinogradara i vinara, samim time i promoviranju našeg grada i moslavačke vinske regije“  – istaknuo je Kovačević.

Danas Udruga broji preko 180 članova, te organizira i sudjeluje u organizaciji čitavog niza raznih događanja i manifestacija u svome kraju, te njeguje stare običaje vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo. „Uz Volodersku jesen i Dan Grada posebno smo ponosni na manifestaciju „Večer škrleta i moslavačke kuhinje“ koja je stekla status jedne od najboljih vinarskih manifestacija u Hrvatskoj“ – rekao je Igor Kovačević, predsjednik Udruge „Škrlet“.

Na svečanosti su dodjeljena brojna priznanja za izniman doprinos unapređenju položaja moslavačkih vinogradara i voćara, te Zlatne plakete. Uz osnivače: Miju Brodarića, Gabrijela Kovačića, Ivana Markovića, Stjepana Tušeka, Marka Miklaužića, Ivana Trbušića, Petra Jelića i Branka Ipšu (posthumno)Zlatne plakete dodjeljene su i Nenadu Zoharu, Vladi Dutkoviću i Josipu Bubeniku, za doprinos u radu udruge.

Osvrt o samom osnivanju udruge te o 20 godina uspješnog djelovanja okupljenima je prezentirao Gabrijel Kovačić, jedan od osnivača i donedavni predsjednik, dok su se u ime dobitnika Priznanja i Zlatnih plaketa obratili Robert Štrumberger i Stjepan Tušek.

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković čestitao je vodstvu Udruge i osnivačima na uspješnom radu u proteklih 20 godina. „Razvoj vinogradarstva i voćarstva na ovom području ima i svoju tradiciju i svoju budućnost. Ono što je važno, dio vinogradara je spasio nasade vinograda propalog poduzeća „Moslavačko vinogorje“ i na tome im treba zahvaliti. Mislim da su to počeci razvoja profesionalnog vinarstva na našem području“ –  istaknuo je gradonačelnik.

„Uz vas vinogradare i uz Županiju i Agronomski fakultet uspjeli smo napraviti nešto što nam je dalo vjetar u leđa, a to je naš „škrlet“. Danas se on nalazi na vinskim kartama i ja vjerujem da će to biti priča koja će u budućnosti naš moslavački kraj činiti drugačijim od ostalih“ – zaključio je Mišković poručivši kako će Grad i dalje biti partner i podupirati rad ove udruge.