10. obljetnica uspostave Sisačke biskupije

Obilježavanje 10. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije održano je u subotu 7. prosinca u katedrali Uzvišenja Sv. Križa u Sisku. Tom prigodom svečanu misu zahvalnicu predvodio je sisački biskup Vlado Košić, a tijekom slavlja red đakonata primili su kandidati Igor Borić iz župe Križ i Tomislav Vojvodić iz župe Loborika.

Misi su nazočili i predstavnici županijskih i gradskih vlasti s područja biskupije, a katedralu su u potpunosti ispunili brojni župljani, rodbina i prijatelji ređenika.

U homiliji obraćajući se okupljenima biskup je istaknuo kako današnjim slavljem zahvaljujemo Bogu na deset godina Biskupije, koju je 5. prosinca 2009. uspostavio papa Benedikt XVI. bulom „Antiquam fidem“, odijelivši od prijašnje velike Zagrebačke nadbiskupije određene dekanate i župe. „Život naše mjesne Crkve bio je kroz ovih deset godina samostalnog postojanja bogat na različitim razinama i djelatnostima, a ja bih istaknuo posebnu važnost upravo ovoga što i danas doživljavamo, a to su ljudi, naši mladi suradnici koje nam je Bog darivao i sad nam dariva. Bog nam je do sada kroz ovih 10 godina darovao 15 mladih svećenika, a u bogosloviji imamo do sada najviše – 15 bogoslova. U sve njih gledamo s velikom nadom“ – poručio je biskup.

Dodajmo kako je povodom 10. obljetnice ponovne uspostave Biskupije održano i predstavljanje Šematizma Sisačke biskupije. Knjigu su predstavili sisački biskup Vlado Košić te urednici generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Stjepan Vego. Ova knjiga po prvi puta na jednom mjestu i na 300 stranica objedinjuje sve relevantne podatke o Sisačkoj biskupiji, njezinom poslanju i djelovanju te donosi pregled trenutnog stanja u pastoralu i na župama.